ДІЄ НОВИЙ ЄДИНИЙ ПОДАТОК

МАЙЖЕ 2,5 ТИСЯЧІ МІСЬКИХ ПІДПРИЄМЦІВ ПЕРЕЙШЛИ НА СПРОЩЕНУ СИСТЕМУ ОПОДАТКУВАННЯ
У МІСТІ — ПЕРЕВАЖНО ТОРГУЮТЬ
Незважаючи на те, що нові правила роботи спрощеної системи оподаткування набули чинності 1 січня, подавати заяви про перехід на оновлений єдиний податок можна було до 25 січня. У зв’язку з цим виник певний ажіотаж, однак особливих труднощів чи нарікань на цю роботу у нашому місті не спостерігалося — повідомив редакції газети «Звягель» державний реєстратор виконкому Новоград-Волинської міської ради Михайло Макарчук.
Михайло Григорович розповів, що загальна спискова кількість міських зареєстрованих фізичних осіб на 1 січня склала 4100 осіб.
Близько 2500 з них виявили бажання змінити вид діяльності або внести зміни до уже існуючих даних. Переважна більшість (85%) — це підприємці, які займаються роздрібною торгівлею. З «найекзотичніших» видів діяльності у нашому місті можна відзначити хіба що «риборозведення». Як повідомив сам підприємець, який зареєстрований у місті, він орендує ставок у районі і вирощує рибу на продаж.
КНИГУ ДОХОДІВ І ВИТРАТ — ШУКАЙТЕ НА САЙТІ!
Зазначимо, що Міністерство фінансів України вже затвердило ряд необхідних для роботи «спрощенців» документів. Були затверджені: форма свідоцтва платника єдиного податку та порядок видачі цього документа, форма та порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, а також форма розрахунку доходу за попередній календарний рік.
Визначено і форми подат­кових декларацій платника єдиного податку, книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат, а також порядок їх ведення.
Між іншим, на сайті Міністерства фінансів була створена спеціальна тема для платників податків, які обрали спрощену систему оподаткування, де розміщені всі необхідні їм для роботи документи: форми книги доходів, а також доходів і витрат, форма розрахунку доходу за попередній календарний рік, форма та порядок подання заяви про застосування спрощеної системи і так далі. Так що підприємець може самостійно зробити книгу, роздрукувавши її з офіційного сайту Міністерства фінансів України.
Також ознайомитися з текстами цих найважливіших для підприємців документів можна на сайті Державної податкової служби: www.sta.gov.ua, у розділі «Мiсцевi податки».
МОЖНА ПРАЦЮВАТИ ЗА СВОЇМИ НИНІШНІМИ ДОКУМЕНТАМИ
Підприємства та підприємці, які в 2011 році працювали на єдиному податку або на фіксованому патенті і мають свідоцтво платника єдиного податку або діючий фіксований патент, зможуть працювати за своїми нинішніми документами до 31 травня 2012 року. При цьому вони протягом даних п'яти місяців можуть поміняти свої нинішні документи на нове свідоцтво платника єдиного податку. Воно видається безкоштовно, і термін його дії не обмежений. Зазначимо, що раніше документ потрібно було оновлювати щороку. Свідоцтво можна буде отримати протягом десяти календарних днів після подання відповідної заяви до податкових органів.
Якщо у платника єдиного податку відбулися які-небудь зміни (помінялися назва підприємства, прізвище підприємця, податкова адреса, місце ведення господарської діяльності і так далі), він зобов'язаний у встановлені терміни повідомити про це податкову службу. Зміни будуть внесені у видане свідоцтво органом державної податкової служби в день подання відповідної заяви.
СТАВКИ ПОДАТКУ ЗАТВЕРДЖЕНІ ДЛЯ КОЖНОЇ З ЧОТИРЬОХ ГРУП ПІДПРИЄМЦІВ
Нагадаємо, що для застосування єдиного податку підприємців і підприємства розділили на чотири групи — залежно від річного обороту, кількості найманих працівників та сфери діяльності. Для кожної групи окремо встановлені і ставки податку.
Перша група. Фізичні особи, які мають річний оборот не більше 150 тисяч гривень, не використовують найману силу і працюють у сфері роздрібного продажу товарів на торговельних місцях на ринках або ж надають побутові послуги. Причому, тільки населенню. Ставка податку для них передбачена в розмірі від 1 до
10 відсотків мінімальної ­зарплати. З урахуванням того, що у прийнятому варіанті бюджету на 1 січня мінімальна зарплата становить 1 тисячу 73 гривні, ставка податку для цієї групи в 2012 році — від 10 гривень 73 копійок до 107 гривень 30 копійок.
Друга група. Фізичні особи, які мають річний оборот не вище 1 мільйона гривень і не більше 10 найманих працівників. Вони можуть надавати послуги населенню, а також займатися виробництвом і продажем товарів, вести діяльність у сфері ресторанного бізнесу. У цю групу не включають підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна. Їх примусово перенесли в третю групу, навіть у тому випадку, якщо вони мають річний оборот менше мільйона гривень. Ще одне обмеження: друга група може надавати послуги тільки населенню і платникам єдиного податку. Податок для них становить від 2 до 20 від­сотків мінімальної зарплати — від 21 гривні 46 копійок до 214 гривень 60 копійок.
Третя група. Фізичні особи, які мають річний оборот не більше 3 мільйонів гривень. Вони можуть найняти до десяти працівників.
Четверта група. Всі юридичні особи, які бажають працювати на єдиному податку. Їх річний оборот не повинен перевищувати 5 мільйонів гривень. Вони можуть найняти до 50 працівників.
У третьої і четвертої груп немає додаткових обмежень у сфері діяльності (за винятком тих, які передбачені законом для спрощеної системи в цілому). Податок для них становитиме: 3 відсотки доходу у разі сплати податку на додану вартість або ж 5 відсотків доходу у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.
За матеріалами Інтернету підготував Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ