НОВОГРАД-ВОЛИНЩИНА ЗУСТРІЧАЛА ПОЛЬСЬКУ ДЕЛЕГАЦІЮ

НОВОГРАД-ВОЛИНЩИНА ЗУСТРІЧАЛА ПОЛЬСЬКУ ДЕЛЕГАЦІЮ

23 січня у сесійній залі Будинку рад відбулася зустріч громадськості міста та району із делегацією з Польщі в складі голови правління Пясечінського повіту Даріуша Малярчика та директора Пясечінської гімназії №2 Агнішки Малярчик. Польські гості прибули на запрошення міської та районної влади в рамках співробітництва між громадами.
За останні півтора року це вже третя зустріч у рамках економічного та культурного співробітництва представників новоград-волинської міської та пясечінської громад. Польські гості привезли цінні і такі необхідні подарунки — 17 польських національних костюмів для народного колективу з районного села Сусли, знаного далеко за межами нашого регіону. Іноземних гостей та присутніх у залі привітав міський голова Володимир ­Загривий та керівництво району.
Загривий В.І висловив своє прагнення укласти тристоронню угоду про партнерські відносини між нашим містом, районом та польськими сусідами. В нашому регіоні проживає велика польська діаспора, і міська влада всіляко сприяє її культурному розвиткові. Польські гості у своїх виступах з гордістю повідомили, що староство Пясечно за результатами соціально-економічного розвитку займає одне з кращих місць у Республіці Польща та 1 місце у Мазовецькому воєводстві, до складу якого входить.
Пясечинський повіт знаходиться в центрі Польщі, а проживає в ньому понад 150 тис. мешканців. Бюджет становить майже 300 тисяч євро, з яких понад 30 тисяч — фінансова підтримка з боку Євросоюзу. Польська сторона зацікавлена у взаємовигідному багатосторонньому партнерстві із новоград-волинською територіальною громадою.
Наступного дня міський голова показав членам іноземної делегації здобутки у розвитку освітянської, медичної галузі міста. Представники Польщі, разом із міським головою Загривим В.І. та його заступником Костюком В.А., завітали до колегіуму, де їх гостинно зустріли хлібом-сіллю. Вже багато років у колегіумі посилено вивчається польська мова та постійно здійснюється обмін учнями між українськими та польськими містами.
Далі представники польської делегації відвідали Молодіжний центр, що створюється у приміщенні кінотеатру ім.Щорса. Надзвичайно багато вражень отримали польські гості та керівництво міста від відвідин дитячого садочка №16.
Гордістю нашого міста є меблева фабрика «Мірт», продукція якої користується великим попитом не лише в Україні, але й за її межами. Гостям продемонстрували саме серце виробництва: показали, як робиться інтарсія, як меблі оздоблюються золотом, виконуються малюнки, ручна різьба тощо. Наостанок гості відвідали міськрайТМО. Після обміну досвідом та дружніми порадами гості відвідали музей при міськрайТМО, яким завідує лікар Едуард Соломін. Представників Польщі вразила кількість зібраних експонатів, велика частина яких стосується історії Польщі.
Надалі планується заключити угоду між Пясечінською гімназією та Новоград-Волинським колегіумом.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради