ЧИ БУТИ ЦИФРОВОМУ ТЕЛЕБАЧЕННЮ В НОВОГРАДІ-ВОЛИНСЬКОМУ?

Цифрове телебачення для більшості з нас сьогодні — річ не зовсім зрозуміла і здається ще надто далеким майбутнім. Проте новітні технології розвиваються швидкими темпами, і саме цифрове телебачення має прийти на зміну звичного для нас аналогового вже за кілька років. Принаймні, планується, що до 17 липня 2015 станеться остаточний перехід на цифрове мовлення телевізійних каналів. Аналогове ТБ перестане існувати, адже «цифра» дозволяє в одному аналоговому каналі передавати десять і більш цифрових програм. Відбувається колосальна економія частотного ресурсу.
Наскільки зручнішим і якіснішим стане новий формат, — побачимо невдовзі, але для нашого міста «цифра» приносить ще одну перспективу — відкриття в Новограді-Волинському ефірного місцевого телебачення! Досі місцеві новини, які виготовляла і транслювала ТРК «Калина», могли дивитися лише абоненти кабельного телебачення, а це — переважно жителі багатоповерхівок. Звісно, весь час були намагання «прорватися» і в ефір, проте, через ряд технічних особливостей, добитися цього не вдалося. А нині — таки маємо світло в кінці тунелю! Є надія, що незабаром місцеві новини зможе дивитися кожен житель Новоград-Волинського міста та району — саме таку можливість відкриває «цифра».
Міська влада зацікавлена у тому, щоб Новоград-Волинський мав власне ефірне телебачення. З цією метою міським головою було створено робочу групу, яка займається вивченням даного питання, і вже маємо перші напрацювання.
Зокрема, саме з цього питання 31 січня відбулася зустріч робочої групи (до її складу входять представники влади та місцевих ЗМІ) на чолі з В.І.Загривим, з представником Нацради радіомовлення та телебачення в Житомирській області С.М.Антонюком та першим заступником керівника Житомирської обласної телерадіокомпанії О.В.Бойком. У результаті перемовин було вирішено розпочати підготовку необхідного пакету документів для участі у конкурсі щодо отримання мовлення на вільних каналах мовлення багатоканальної телемережі МХ-5 частоти — він має проводитися Нацрадою найближчим часом. Задля вивчення досвіду роботи регіональної телекомпанії, ми побували в місті Коростені, де місцеве комунальне телебачення випускає в ефір власні програми майже двадцять років.
Наші коростенські колеги відразу відзначили, що місцеві ЗМІ завжди мали і мають серйозну підтримку з боку міської влади. Саме тому за цей час вдалося багато досягти, створити якісну і сучасну матеріальну базу, підібрати професійний колектив, а ще коростенські телевізійники найперші в області отримали ліцензію та можливість працювати в цифровому форматі.
Варто відзначити, що задля більш ефективної роботи та економії коштів комунальні ЗМІ у Коростені обєдналися в одне комунальне підприємство Коростенської міської ради «Творче об’єднання «Коростеньмедіа», до складу якого нині входять телебачення, радіомовлення та газета «Іскоростень». Об’єднання повністю фінасується з міського бюджету, і цього року на його діяльність міська влада задекларувала 870 тисяч гривень фінансової підтримки.
Об’єднання розташувалося у гарному просторому приміщенні в центрі міста. Телестудія та радіомовлення оснащені сучасним обладнанням, що дає можливість виготовляти високоякісну, конкурентноспроможну продукцію. До складу цього успішного колективу входить 30 спеціалістів — журналісти, оператори, режисери, технічні працівники. Це ентузіасти, які ніколи не зупиняються на досягнутому, і кожен з яких — творча особистість із власним креативним мисленням і вмінням працювати в єдиному дружному колективі.
Що ж, вражень від побаченого багато. І є надія, що завдяки спільним зусиллям міської та районної влади, підтримці громади, Новоград-Волинський вже найближчим часом матиме власне цифрове телебачення, яке транслюватиме і місцевий телеканал.
Лариса ГЕМБАРСЬКА