ЗВЕРНЕННЯ ДО МЕШКАНЦІВ ЖИТОМИРЩИНИ У ЗВ'ЯЗКУ ЗІ СКЛАДНИМИ ПОГОДНИМИ УМОВАМИ

Шановні батьки!
Звернутися до вас змусила ситуація, що склалася на території Житомирської області із різким зростанням випадків загибелі дітей на пожежах. Незважаючи на комплекс запроваджених заходів, широке висвітлення випадків загибелі у засобах масової інформації та роз’яснювальну роботу, що проводиться службою порятунку «101», з початку цього року на території Житомирщини у пожежах загинуло 5 дітей. Хочу окремо наголосити, що це число прирівнюється до кількості загиблих дітей за весь минулий рік! Такої ситуації на території Поліського краю ще ніколи не було.
29-го січня у селі Потіївка Радомишльського району пожежа виникла в приватному двоповерховому житловому будинку. Рятувальників МНС із районного центру очевидці викликали із запізненням, після невдалої спроби самотужки загасити палаючу оселю. На час прибуття підрозділів МНС перекриття будинку та дах вже провалилися всередину оселі. Опівночі рятувальникам МНС вдалося локалізувати пожежу. Тільки вранці серед рештків конструкцій будівлі та меблів бійці МНС, які перевіряли місце пригоди на наявність осередків горіння, виявили тіла 38-річної доньки господарки будинку та її 9-річного сина.
Ще одна жахлива подія сталася 3 лютого у селищі Городниця Новоград-Волинського району — у пожежі загинуло одразу троє маленьких діток. Батьки пішли у справах, залишивши їх на самоті. Коли ж голова родини повернувся то, будинок був у вогні. Батько намагався врятувати малюків, але це йому не вдалося. Родина була цілком благополучна, і лише необізнаність малюків із правилами пожежної безпеки (в силу їх малолітнього віку) та безпечність батьків призвели до лиха.
Дуже боляче дивитися на людське горе. Навіть у суворих та загартованих духом пожежних плаче душа, коли вони дивляться на обгорілі дитячі тіла.
В обох випадках попередньою причиною пожежі стало порушення правил експлуатації пічного опалення, в останньому ж — ще й безвідповідальність дорослих. У зв’язку з цим, звертаюся до батьків: бережіть своїх дітей! Цінуйте їхнє життя! Адже найдорожче, що в нас є, — це наші нащадки. Якими б ми не були, як би ми їх не ображали, — ніхто не буде так щиро нас любити, як наші діти!
Навчайте дітей правилам пожежної безпеки, розповідайте їм, як треба поводитись у разі виникнення тієї або іншої надзвичайної ситуації. Пам’ятайте: виховання дітей у сім`ї залежить, перш за все, від загальної культури батьків, тобто вас! У зимовий період прошу не допускати перегріву печей, слідкувати, щоб не було в стінках печей і димарів тріщин.
Якщо вже так сталося, що ви змушені залишити дитину саму вдома то, переконайтеся, чи на видному місці не лежать сірники та легкозаймисті речовини, вимкнені електроприлади. По можливості, зверніться до сусідів із проханням періодично наглядати за дітьми. Перед тим, як піти, ще раз нагадайте малечі важливі для життя правила. Лише ваша постійна увага й турбота допоможуть дитині уникнути небезпечної ситуації!
Окремо наголошую на відповідальності представників органів місцевого самоврядування, від яких залежить якість проведення навчання населення правилам пожежної безпеки. Адже чужих дітей не буває.
З повагою та турботою
Володимир БАЧИНСЬКИЙ, виконуючий обов’язки начальника У МНС України у Житомирській області