НА ЛИЖІ — І ГАЙДА В КАРПАТИ!

ДИВОВИЖНИЙ КРАЙ
Карпати — це одна з найбагатших областей України, що славиться природними лікувальними ресурсами. Цей край (особливо останнім часом) набуває особливої популярності серед любителів мальовничого відпочинку. На відміну від інших курортів Європи, відпочинок у Карпатах порівняно недорогий, що в свою чергу позитивно відбивається на статистиці відвідування. Як правило, відпочинок у Карпатах взимку вибирають любителі гірських лиж та сноубордів. Але навіть, незважаючи на це, протягом усього року в санаторіях і пансіонатах чимало народу.
Разом з тим варто відзначити, що ціни на відпочинок у Карпатах безпосередньо залежать не тільки від курорту, а й від пори року. Влітку — це «зелений туризм» із доступними для більшості населення цінами. Риболовля, прогулянки на конях, полювання, захоплюючі та екстремальні польоти на парапланах, подорожі на квадроциклах, позашляховиках і багато іншого роблять відпочинок незабутнім. Унікальне поєднання різних культур цієї місцевості відображається у пам’ятках архітектури, які представляють величезний інтерес для любителів історії. Безліч різних турнірів і фестивалів, що проходять на тлі гірських схилів і таємничих замків, роблять відпочинок у Карпатах ще більш захоплюючим. Завдяки відмінно розвиненій інфраструктурі, відпочинок у Карпатах підходить як для дітей, так і для людей похилого віку. Туристи, котрі відпочивають тут, мають прекрасну можливість насолодитися швидкісними спусками на сноубордах чи лижах. Ну, а для тих, кого не цікавить екстрім, існує безліч цікавих екскурсій.
Також Карпати славляться кришталево чистим повітрям, великою кількістю мінеральних джерел і бальнеологічними санаторіями. Перш за все, відпочинок у Карпатах — це відмінне самопочуття і зміцнення здоров’я. За відгуками відпочиваючих, ціни тут цілком прийнятні для всіх, не залежно від рівня достатку.
Буковель — курорт сучасний, який знаходиться високо в горах, у маленькому селі Поляниця. Навколишні величні гори Хом'як, висотою 1542 метри, і Синяк — 1665 метрів, ніби запрошують любителів екстремальних гірських сходжень на свої вершини. Їх єднає полонина, що дозволяє знайти тут відмінний відпочинок не тільки професіоналам, але і початківцям-туристам. Гори надійно захищають гірськолижний курорт Буковель від холодних вітрів, що дає можливість туристам досхочу насолоджуватися сонячними променями та білосніжним покривом і красою вершин, здійснюючи екстремальні спуски з лижних трас або підкоряючи гірські вершини.
До місцевих пам'яток курорту, цікавих для відвідування туристів, відносяться: римсько-католицький костел Святого Франциска, художньо-меморіальний комплекс «Стежка Довбуша» і, звичайно, три сувенірних ринки, де неможливо втриматися від придбання прекрасних творінь місцевих умільців.
Завдяки гірському оточенню, в Буковелі склався м'який клімат. Найвища температура повітря в липні — 16 градусів тепла, а найхолодніша в січні — 6 градусів морозу.
Доїхати до Буковеля можна майже всіма видами транспорту -— автобусом, на авто, літаком і поїздом.
Вибір транспорту залежить від декількох факторів. Зокрема, від того, скільки буде людей у компанії, везете ви з собою спорядження (наприклад, лижі або велосипеди), чи їдуть з вами діти.
Якщо ви везете з собою спорядження, то кращими варіантами будуть поїзд і власний автомобіль. Разом з тим, дорога на авто обійдеться дешевше, якщо компанія буде великою.
До речі, неподалік гірськолижного куроту розташувалося чимало населених пунктів, де можна спинитися на проживання: Яремче — 30 км, Яблуниця — 9 км, Ворохта — 25 км, Микуличин — 25 км, Татарів — 15 км.
Яремче — кліматичний низькогірний курорт, розташований на березі річки Прут, у мальовничій улоговині між горами. Через Яремче проходить дорога до найвищої вершини Карпатських гір — Говерли. На відпочинок, лікування в Яремче приїжджають туристи зі всіх куточків світу.
Яблуниця — курортне селище, розташоване в Івано-Франківській області, вважається одним із кращих гірськолижних курортів. Завдяки зручному розташуванню селища і чималій висоті (960 м над рівнем моря), відпочинок і лікування в Яблуниці користується великою популярністю серед любителів гірськолижного спорту.
Ворохта — середньогірний кліматичний курорт, що потопає в зелених полонинах і дрімучих незайманих лісах в оточенні гордості України — Карпатських гір. Останнім часом Ворохта перетворилася на один з основних туристських і спортивних центрів Карпат. У цьому невеликому селищі функціонують високоякісні трампліни і канатно-крісельні дороги, підйомники, спуски і підйоми по яких гідно оцінять любителі гірської лижні. Курорт Ворохта є центром підготовки українських спортсменів зі стрибків з трампліну, біатлону, лижних гонок. Для любителів лижного спорту тут є декілька підйомників. Біля бази «Авангард» — бугель 300-метровий і крісельний 2-кілометровий. На р. Маківка — 250-метровий бугельний підйомник. Під час зимового сезону встановлюють ще два 100-метрові підйомники.
ЦІНИ: ДЛЯ КОГОСЬ — «КУСЮЧІ», ДЛЯ ІНШИХ — ПОМІРНІ…
Вартість відпочинку варіюється рівно настільки, щоб кожен зміг підібрати відповідний для себе варіант. В цілому проживання та харчування тут не сильно вдарять по вашому бюджету в будь-яку пору року.
У сезоні «Зима 11-12» за 1 підйом вам доведеться заплатити від 27 гривень у будні дні та 35-40 гривень — у вихідні та святкові. Ціни на прокат гірськолижного спорядження: комплект (лижі, черевики, палиці) — 105 гривень за день та 70 грн. за 2 години (мова йде про найкращу якість). Сноуборд (дошка, черевики) — відповідно 45 та 30 гривень.
Стосовно проживання. За мірками гірськолижного курорту недорогий готель коштуватиме вам від 700 гривень за добу у стандартному 2-місному номері, вартість «Люксу» — в межах 1500 гривень. До прикладу, а в тій же Яблуниці вартість готелю «стартує» від 110 гривень за місце… Звісно, можна знайти і дешевше — для цього достатньо посидіти кілька годин в Інтернеті і знайти прийнятний варіант. Що ж стосується харчування — то величезна кількість ресторанів та кафе дає широке поле для вибору…
ВРАЖЕННЯ ТУРИСТІВ — ДУМКИ РОЗІЙШЛИСЯ…
Марія, 35 років: «Отримала величезне задоволення від відпочинку! Була на тижневому турі у Ворохті. Організація екскурсій, дозвілля — все на вищому рівні ... Порівнювати з Єгиптом, Туреччиною і т. д. немає сенсу. Зовсім інший вид відпочинку — активний ТУРИЗМ! Що стосується харчування — домашня українська кухня. Їздила з сестрою та дитиною (8 років) — хотіли для дитини брати дієту, але відмовилися. Усе свіже, дуже смачно приготовлено, жодна страва за 7 днів не повторювалася. Зимові тури обіцяють бути дуже цікавими. Думаю обов’язково відвідати ще раз — за тиждень всього не побачиш».
Володимир Адамович, 48 років: «Перший раз був на Буковелі у 2008 році. Кататися не вмів (та й зараз не дуже), толком нічого не знав і не розумів. Але запам’ятав натовп народу, дорожнечу в готелях і місцевих закладах громадського харчування та відгуки знаючих людей: «не погано, але замало, скудненько». Минуло два роки — лютий 2010 — і я знову потрапив на Буковель. Зізнаюся — не очікував. Перед поїздкою прочитав різні відгуки і готував себе до найгіршого: слабка інфраструктура, мало спусків, мало підйомників, черги, схили не доглянуті, персонал — не профі і ціни захмарні, посидіти ніде і т. д., і т. п. Ось моє враження — за два роки зроблено багато і багато хорошого. Кратно збільшилася кількість трас і підйомників. Заминок на підйомниках практично немає, персонал або поміняли або навчили, питань і претензій мінімум. Траси чистять кожної ночі. Катання — суцільне задоволення (знову ж, мій рівень трохи вище початківця). Народу багато, але терпимо. Кажуть про черги на основних підйомниках. Хлопці, це ще не черги. Так, не хочеться втрачати 10 хвилин перед підйомом. Але, повірте, раніше було гірше. Мінуси залишилися і їх багато. Дороге проживання та хліб насущний. Пробки на під’їзді до Буковеля. Туалетів мало (практично на таку площу їх немає), так що дерева і сніг — до ваших послуг. Персонал у касах і прокатах звичайно бажає кращого, але, я думаю, це можна виправити. Загальне враження: для України і Росії Буковель -— це суперкурорт. З Європою звичайно поки порівнювати рано. Але візові проблеми трохи зрівнюють шанси Карпат.
Подружжя Поліщуків: «Від­почиваючи в «Буковелі», ми залишилися дуже задоволені. Лижні траси проходять на спеціально підготовлених схилах із трав’яною основою. Всі траси обладнані сніговими гарматами і захищені від прямих сонячних променів, завдяки чому сніг тримається з листопада до середини травня. У Буковелі є все необхідне для комфортного відпочинку: прокат гірськолижного спорядження, камера схову, автопарковка, медпункт. Увечері — дискотека на свіжому повітрі. Працює бригада висококваліфікованих рятувальників. При першій необхідності вони нададуть першу долікарську допомогу, а в критичних випадках зможуть транспортувати травмованих у медпункт.
Василь, 33 роки: «Відпочивали в Буковелі з 31.12.2011 р. по 07.01.2012 р. Інфраструктура досить розвинена, схили широкі. Але! Дуже дорого! Ціни на прокат нарівні з Австрією (якщо не дорожче), при цьому «сов­ковий» сервіс (типу «куди ви претеся?»; «ми сьогодні не працюємо»; і т. д.). «Червоні» траси не завжди огороджені сіткою — полетіти в ліс простіше простого! Відпочивають в основному українці і росіяни -— десь 50 на 50. Загалом у Буковель можна їхати, якщо ви добре катаєтеся, знайомі з технікою безпеки на спусках і на підйомниках. Ще — дуже багато народу: в прокаті, на підйомниках -— скрізь черги! Це, звичайно, стомлює…».
Володя, 22 роки, студент: «Від катання і природи — в дикому захваті. Враження не зіпсували ні вітер з мокрим снігом у день перший, ні дощ у день другий, ні страйк «бобиків», котрі є єдиним засобом доставки на гору (не рахуючи власних ніг) — у день третій. Коли весь мокрий встигаєш піднятися на бугелі перед самим закриттям, а потім їдеш півдороги на лижах, — здається, ніби подвиг який вчинив!».
* * *

Отже: їхати, чи не їхати? Обирати вам, проте згадайте, що «краще гір можуть бути тільки гори». І незаперечний той факт, що побувавши хоч раз на такому відпочинку, ви захочете повернутися сюди знову. Повернутися за тим, ні з чим незрівнянним почуттям польоту, свободи, щирої дитячої радості. Бо Карпати — вони залишаються яскравою світлиною в серці на все життя.
Підготував Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ