ВЕСНА — НА ПОРІГ! А З НЕЮ — РЕАЛЬНА ЗАГРОЗА ПІДТОПЛЕННЯ

ВЕСНА — НА ПОРІГ! А З НЕЮ — РЕАЛЬНА ЗАГРОЗА ПІДТОПЛЕННЯ

Ось і діждалися довгожданної весни! Щоправда, березнева погода доволі примхлива і непередбачувана — то зі стріх капає і дзюрчать веселі струмочки, а то і морозець прихопить. У цю пору міські комунальні служби всерйоз занепокоєні можливим підтопленням внаслідок танення снігів. Наскільки реальна така загроза і що робиться для її упередження, нашій газеті розповідає начальник відділу надзвичайних ситуацій міської ради Олександр Андрійович МЕЛЬНИК:
— Насамперед слід сказати, що згідно з Планом основних заходів із підготовки цивільного захисту області на 2012 рік, 28 лютого у Новограді-Волинському відбулося штабне навчання за темою: «Дії органів управління і сил цивільного захисту у разі загрози або виникненні надзвичайних ситуацій, пов’язаних із пропуском весняної повені та дощових паводків». У рамках навчань у громадській приймальні відбулось спільне засідання міської і районної комісій ТЕБ і НС, куди було запрошено представників РЕМу, Водоканалу, міськрайТМО, Управління газового господарства, військового гарнізону, управління водного господарства, пожежної частини, МВ УМВС, житлово-комунального господарства, райСЕС, метеостанції, рятувальної станції на воді, керівників служб забезпечення при проведенні евакуаційних заходів. Розглянуто перелік заходів, які будуть здійснені у процесі підготовки та при безпосередньому виникненні загрози підтоплення господарських споруд, об’єктів економіки.
— Які конкретно заходи відпрацьовувалися під час навчання і яка їхня практична користь?
— У ході штабного навчання було опрацьовано 7 учбових сигналів, переданих із обласного штабу. Першим учбовим сигналом було передбачено введення режиму підвищеної готовності для органів і сил цивільного захисту системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру. Другим учбовим сигналом було передбачено введення режиму надзвичайної ситуації.
Учасники навчання виконали необхідні дії, в цілому успішно вийшовши з надзвичайної ситуації. Тож можна сказати, що відповідні служби готові діяти в разі виникнення весняної повені, хоча мешканці міста також мають бути напоготові, адже причини підтоплень можуть бути різними.
З метою конкретизації ситуації, пов’язаної із підтопленням, відділом з питань надзвичайних ситуацій та екології міської ради, ­визначено перелік приватних будівель, що потенційно можуть потрапити в зону підтоплення. Проведено завчасне прогнозування обсягів робіт і витрат за результатами метеоспостережень попередніх років, даних постів спостережень, розвідки та обстежень.
— Олександре Андрійовичу, для яких саме вулиць існує загроза підтоплення?
— Це перелік з 60 житлових будинків, що можуть потенційно потрапити в зону підтоплення від весняного паводку — 2-й пров.Зарічний, провулок Долинний, дачні будинки кооперативу «Лубчиця», вул.Богуна, вул.Фруктова. А також перелік з 40 житлових будинків, що можуть потенційно потрапити в зону підтоплення від різкого танення снігів — пров. Малий, Тельмана, Фруктовий, Радгоспний та вул.Миру, Героїв Перекопу, Войкова, О.Вишні, Мінська, Бобрової, Лесі Українки.
— Коли з паводковими водами все зрозуміло, у чому ж полягає причина підтоплень від розталого снігу? Ніби ж у місті є система водовідводу, чи не так?
— Причин чимало, серед них — проведення робіт з газифікації, коли вуличними кооперативами було практично знищено дренажну систему на багатьох вулицях міста. Під час будівельних робіт власники підняли рівень земельних ділянок, внаслідок цього прокладені труби малого діаметру були замулені. Тут можна також назвати відсутність схематичних планів розміщення наявних дренажних систем та відсутність планування обсягів робіт з їх розчищення. Як це не дивно звучить, але є така обставина, як зволікання з проведенням відповідних захисних та упереджувальних робіт власниками земельних ділянок та будівель на них.
Підтоплення можливе також у багатоповерхових житлових будинках, де низька якість проведених робіт із гідроізоляції або взагалі відсутня, а прибудинкові території розчищались від снігу недостатньо.
Причиною підтоплень може бути також пошкодження мереж водопостачання, внаслідок людської недбалості (окремі з них замерзали через порушення технології та глибини укладання, інші вичерпали термін експлуатації).
— Які ж рекомендації надані керівникам ОСББ та громадянам міста після проведення навчань?
— Ми радимо перевірити стан мереж життєзабезпечення, особливо у приватному секторі. У разі наявності ушкоджень, повідомити надавачів послуг за телефонами: вода — 5-61-66, газ — 104, електроенергія — 5-22-19, а у разі створення пожежонебезпечної ситуації — за телефоном: 101.
Терміново слід провести очистку дренажних каналів для стоку грунтових вод поблизу будинків, особливо приватного сектору. Провести очистку снігу та льоду на прибудинкових територіях, особливо на об’єктах, де відсутня гідроізоляція. Жителям потрібно не полінуватися, а перевірити стан підвальних приміщень будівель і горищ. Важливо також не використовувати воду з криниць, які були в зоні підтоплення, без попередньої очистки криниць та дезінфекції води в них.
Хочу безпосередньо звернутися до жителів міста! У зв’язку зі значним підвищенням рівнів води в річках Случ та Смолка (добова інтенсивність підйому води складає 90-130 см) може виникнути надзвичайна ситуація, пов’язана з виходом річок із берегів та підтопленням територій міста, господарських і житлових споруд, об’єктів економіки, руйнування дамби та греблі Водоканалу, передбачаються заходи з евакуації і розміщення населення, можливі збитки. При перевищенні рівня води та у разі можливого затоплення ваших осель і прибудинкових територій терміново зателефонуйте в штаб з ліквідації надзвичайної ситуації за тел.: 5-25-83, 5-33-28. Заберіть із собою найцінніші речі та документи, покиньте будівлю, вийдіть у безпечне місце, організуйте чергування, попереджуйте всіх, хто може знаходитись у зоні небезпеки, надайте їм посильну допомогу. Дочекайтесь приїзду аварійних служб, переконайтесь, що всі мешканці ваших домівок евакуйовані.
— Вдячні вам за поради! Сподіваємося, що вони знадобляться невеликій кількості городян, і підтоплення минеться без особливих критичних ситуацій.
Розмовляв Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Віктора ТИМОЩУКА