У ПРОТИГАЗІ — ЗА ОЛІЄЮ

Наприкінці лютого в Новограді-Волинському було скоєно зухвалий злочин, суть якого зводилася до розбійного нападу з проникненням у будинок літньої людини, побиттям і пограбуванням господарки. На перший погляд, цей злочин пояснювався елементарно: літні люди не можуть повноцінно себе захистити від зловмисників, для яких їх майно є особливо легкою і цінною здобиччю, адже, зазвичай, пенсіонери зберігають, як повелося, під подушками і матрацами досить значні заощадження. Але в результаті розслідування цієї справи усе виявилося навіть банальніше, ніж здавалося.
Близько 22-ї години в квартиру 66-річної мешканки районного центру через вікно проник невідомий у протигазі та з сокирою в руках. Злякана до смерті літня жінка навіть скрикнути не встигла, як лиходій накинувся на неї і обухом почав бити свою жертву, вимагаючи при цьому гроші. Жінка, як могла, відбивалась од непроханого гостя, а коли вона здійняла крик, той кинувся просто на кухню, відкрив холодильник і, схопивши дві літрові пляшки соняшникової олії, вистрибнув назад у вікно. Оговтавшись від шоку, жінка подзвонила синові, а той сповістив про те, що сталося, у міліцію.
На місце розбійного нападу виїхала слідчо-оперативна група співробітників Новоград-Волинського міськвідділу міліції. Поки в квартирі працювали експерти, правоохоронці почали опитувати потерпілу.
З’ясувалося, що постраждала жінка колись займалася виготовленням самогону та що гріха таїти, приторговувала ним потроху. Відтоді, звичайно, часу пройшло досить, і ніякого самогону вже немає і для власних потреб, а ось клієнти, мабуть, залишилися. Як розповіла хазяйка міліціонерам, буквально за декілька годин до нападу до неї приходив молодий хлопець, який просив її продати пляшку. На відмову, ніби, образився, але пішов.
— На встановлення його місцезнаходження і затримання були зорієнтовані усі патрульні наряди міліції, які несли службу на вулицях і дорогах району, — сказав Андрій Подік, заступник начальника Новоград-Волинського МВ. — У той же час відпрацьовувалися варіанти причетності до розбійного нападу осіб, раніше судимих за скоєння подібних злочинів. Ці заходи дуже швидко принесли позитивні результати. Уже за декілька годин правоохоронці таки вийшли на слід зловмисника і затримали підозрюваного в здійсненні нападу на літню жінку. Ним виявився раніше судимий 21-річний житель Новограда-Волинського, який зізнався в скоєному. За словами затриманого, він справді навідувався того вечора на відому йому раніше «точку», де можна було придбати самогон. Але, отримавши відмову від хазяйки, так розізлився, що вирішив «покарати» її уже відомим нам способом. Не вибивши з неї грошей, ­зловмисник прихопив із собою олію, помилково прийнявши її за злощасний самогон.
Відповідно до законодавства, за здійснення розбою з проникненням у будинок потерпілої (ч.3 ст.187 Кримінального кодексу України) зловмиснику загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі. Крім того, наразі затриманий проходить ще по одній кримінальній справі. У ході слідства з’ясувалося, що він причетний ще і до пограбування неповнолітньої жительки Новограда-Волинського, в якої близько місяця тому на вулиці відібрали мобільний телефон.
Слід відзначити, що подібні злочини, коли об’єктом нападу стають літні люди, зокрема, ті, які торгують або раніше торгували самогоном, трапляються нерідко. Отже, самогонники відносяться до особливої групи ризику: стають мимовільними жертвами шукачів легкої наживи, розплачуючись за минулі гріхи власними спокоєм, здоров’ям, а то і життям.
Ольга НОМЕРЧУК, СЗГ УМВС України в Житомирській області