ПОСТЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ СИНДРОМ

Більше чверті століття минуло відтоді, як чорна хвиля Чорнобильської катастрофи накрила Україну, в тому числі і Новоград-Волинський район. Наслідки тієї трагедії відчутні й досі. За ці роки, з моменту аварії на атомній станції, детально вивчена радіаційна ситуація, зроблена оцінка всіх факторів радіаційного впливу на людський організм. За спеціально розробленою довготривалою програмою проводиться дослідження оточуючого середовища, продуктів харчування, води і найголовніше — стану здоров’я осіб, які мають статус постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС.
Упродовж перших 3-4 тижнів після аварії основним джерелом можливого опромінення людини був короткоживучий радіоактивний йод, який протягом двох місяців повністю розпався і сьогодні його вже немає в організмі. В даний час радіоактивність визначається, в основному, радіоізотопами цезію, який потрапляє в організм із продуктами харчування. Надходження його з водою та повітрям настільки незначне, що не приймається до уваги. За 25 років радіоактивні елементи мігрували до 40 сантиметрів в грунт. В основному дозу опромінення ми отримуємо, так би мовити, ізсередини з продуктами харчування.
Саме в цьому полягає постчорнобильський синдром, коли населення перестало зважати на те, що проживає на забруднених радіацією територіях, активно збирає та вживає гриби, ягоди. Більшість радіоактивних елементів не всмоктуються в кишківнику, проходять транзитом, але разом з тим, кінцеві його відділи є маленьким «ядерним реактором» в організмі людини.
Радіоактивні елементи діють на слизову оболонку кишківника, викликають злоякісне переродження, а в кінцевому резуль­таті рак товстого кишківника або прямої кишки.
У міськрайТМО проводиться пальцеве обстеження прямої кишки, і в разі необхідності інструментальні дослідження методом колоноскопії, ректороманоскопії. На жаль, переважна більшість жителів міста та району всіляко уникають профілактичних медичних оглядів нижніх відділів кишківника, соромляться відвідати лікаря проктолога. Тому, якщо ви відчули біль або помітили слизову, кров’янисті виділення з прямої кишки, негайно зверніться до медичних фахівців.
У кишківнику відбувається часткове всмоктування цезію та стронцію, які замінюють кальцій у кістках. В результаті такої дії радіонуклідів кістки поступово стають крихкими, ламкими, часто відчувається біль у суглобах. Саме тому в раціоні кожної людини повинен бути кальцій, який надходить в організм з молочними, кисломолочними продуктами, сирами. Можна застосовувати препарати кальцію в поєднанні з вітамінами, це дасть змогу уникнути остеопорозу та інших захворювань кістково-м’язової системи.
Спеціалісти зробили довгострокові прогнози, згідно з якими через наслідки аварії на ЧАЕС на серцево-судинну систему, мозок будуть дедалі відчутнішими.
У міськрайТМО з 10 квітня розпочався щорічний медичний профілактичний огляд ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Щоденно сімейними лікарями та медичними сестрами ­запрошуються для детального огляду в середньому 20 осіб, які проходять обстеження за окремо виділеним маршрутом, щоб уникнути утворення черг під кабінетами лікарів та конфліктних ситуацій.
У результаті огляду, лікар приймає рішення, який спосіб оздоровлення буде найбільше раціональним в кожному окремо взятому випадку, а саме: лікування в амбулаторних умовах, стаціонарних відділеннях міськрайТМО чи санаторне оздоровлення.
Під час амбулаторного лікування передбачається виписка пільгових рецептів, яких упродовж 2011 року було виписано на суму 391238 гривень. Враховуючи вартість медикаментів, пільговим лікуванням вдається забезпечити не всіх, хто цього потребує, що викликає обурення пацієнтів. Медичні працівники часто пропонують оздоровлення в санаторіях, яке проводиться безкоштовно. Для цього необхідно отримати медичну довідку, ф.070.
Найбільше проблем з пільговим медикаментозним забезпеченням виникає при стаціонарному лікуванні, оскільки протягом останніх років медикаменти з бази спецмедпостачання не надходять.
Хочеться звернутися до громадян нашого міста та району: вступайте в благодійну організацію «Житомирська лікарняна каса». Саме таким шляхом ви зможете забезпечити себе ліками при потребі стаціонарного лікування. Членство в даній організації — це прообраз страхової медицини, яка вже давно діє в переважній більшості країн світу.
Не будьте безпечними, ­подбайте про себе заздалегідь!
Тамара ГІМБУТІС, заступник головного лікаря з експертизи тимчасової непрацездатності та Чорнобильських проблем (095-811-27-94)