ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ — ПРИБУТКОВИЙ «БІЗНЕС»?

ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ — ПРИБУТКОВИЙ «БІЗНЕС»?

Нещодавно в м.Новоград-Волинський Житомирським жіночим інформаційно-консультативним центром було проведено тренінг для журналістів під назвою «ЗМІ: формування образів потерпілих від торгівлі людьми», в рамках проекту «Посилення ролі ЗМІ Житомирщини у формуванні громадської думки стостовно сучасних форм рабства». Варто відмітити, що проект здійснюється за підтримки Фонду розвитку українських засобів масової інформації Посольсьва США в Україні. Окрім новоград-волинських журналістів, на тренінг прибули журналісти із Червоноармійського району, Володар-Волинського, Ємільчинського, з м.Баранівка.
Житомирський жіночий інформаційно-консультативний центр діє уже понад 5 років. І на думку директора центру Ірини Бабенко, в ЗМІ не достатньо інформації саме про торгівлю людьми. Немає портрету злочинця, адже є випадки, коли посередниками при торгівлі людьми були сусіди, родичі, друзі, гарні знайомі. Організатори тренінгу проінформували журналістів про основні методи, які використовують вербувальники. До уваги присутніх було представлено 2 художньо-документальні фільми про торгівлю людьми, діяльність вербувальників, показано свідчення жертв та торговців. Зростає чисельність випадків торгівлі чоловіками, дітьми, зокрема для секс-індустрії, продажу внутрішніх органів, жебракування. Непоодинокі такі випадки і в Житомирській області. За приблизними оцінками торгівля людьми приносить міжнародним злочинним угрупуванням до 12 млрд. дол. доходу. Половина жертв работоргівлі — діти. Щороку десятки тисяч жінок у всьому світі стають предметом торгівлі. Комісія з прав ООН визначила торгівлю людьми як сучасну форму рабства. До числа держав-постачальниць жертв работоргівлі найчастіше відносять Росію, Україну, Таїланд, Молдову.
За даними МВС України, за останні 10 років тільки з нашої держави виїхало майже 400.000 жінок. Насправді статистика дуже вражаюча і кожен, хто планує виїхати за кордон, насамперед повинен бути детально проінформованим про умови праці та проживання, основи іноземного законодаства та обов’язково мати всі телефони державних представників України за кордоном, аби звернутися у разі необхідності за допомогою. В Україні також діють досить багато неурядових організацій, які допомагають людям долати проблеми, пов’язані з торгівлею людьми. Перед тим, як прийняти остаточне рішення щодо виїзду на роботу за кордон, необхідно звернутися до таких організацій за отриманням консультацій.
Як зауважила Ірина Бабенко, головне завданням ЗМІ — примусити людей, які стоять перед вибором, задуматися про можливі наслідки, аби не потрапити до торговельної структури.