НА БАРВИНІВСЬКИХ ПОЛЯХ ВИРОЩУЮТЬ... ЧОРНИЦЮ ТА МАЛИНУ

НА БАРВИНІВСЬКИХ ПОЛЯХ ВИРОЩУЮТЬ... ЧОРНИЦЮ ТА МАЛИНУ

Двадцять третього травня відбулася нарада з керівниками сільськогосподарських підприємств Новоград-Волинського району з питаннь завершення комплексу весняно-польових робіт, заготівлі кормів та підготовки до проведення Євро-2012. Семінар провели на базі приватного підприємства «Галекс-Агро», на тваринницькому комплексі, продовжили його у ТОВ «Бетек», с.Барвинівка. З цього приводу наша наступна розмова із першим заступником голови Новоград-Волинської райдержадміністрації Р.М.КИРИЛЮКОМ:
— Руслане Миколайовичу, чому саме ці два підприємства — «Галекс-Агро» та «Бетек» були обрані для проведення семінару?
— Багато гостей міста і району відвідують приватне підприємство «Галекс-Агро«, яке спеціалізується на виробництві молока, і багато керівників хотіли озна­йомитися з його роботою, а також оглянути той ягідний проект, який уже протягом двох років впроваджується у селі Барвинівка. Як сказав фахівець з Америки, котрий відвідував нещодавно «Бетек», цей проект входить у десятку кращих світових проектів, а на Україні взагалі нічого подібного немає, у зв’язку із тим, що там впроваджуються найновіші технології і вирощуються ягідні культури великими об’ємами.
— Руслане Миколайовичу, вже практично фінішує цьогорічна весняна посівна. Наскільки успішною вона була для хліборобів Звягельщини?
— Щодо комплексу весняно-польових робіт, який підходить до завершення, то станом на 23 травня в агроформуваннях району посіяно 17,3 тисячі гектарів ярих культур (98%), ярих зернових — майже 11 тисяч гектарів (98%). З них посіяно господарствами 700 гектарів ярої пшениці, ячменю — тисячу гектарів і 1600 га кукурудзи.
У структурі посіву збільшено на 1300 га зернової кукурудзи, що пов’язано з експортом даної культури, з гарною економікою, а також забезпеченням господарств концентрованими кормами. З технічних культур соя посіяна на площі 3,1 тисячі гектарів або 94 відсотки. У СТОВ «Агросоюз» села Орепи посіяно 500 гектарів льону-довгунця. Це єдине господарство, яке займається цією культурою. 650 гектарів картоплі посаджено у фермерському господарстві «Аделаїда» села Тупальці.
З круп’яних культур при завданні 900 гектарів посіяно 500 або 65 відсотків, маємо проса 265 гектарів, що на 125 гектарів більше, ніж торік, а все інше — гречка. Є ще час для посіву гречки. Власне, її посів можливо проводити до 1 червня у кілька строків — тож часу для цього ще маємо достатньо. І я думаю, що продовольча безпека круп’яними культурами в нашому районі буде виконана. До речі, саме на цьому питанні зупинився губернатор Сергій Миколайович Рижук на нараді, яка відбулася нещодавно у Житомирі. Він особливо опікується даними проблемами, бо ми знаємо, який ажіотаж виник кілька років тому і був пов’язаний із цією культурою, але, варто зазначити, він не стосувався Новоград-Волинщини, яка традиційно займається гречкою.
— Які господарства району найкраще провели весняну посівну і мають, відповідно, гарні здобутки?
— Найбільша площа посіву у нас є у СТОВ «Птахівник», де ярих посіяно 4000 гектарів у ПСП «Граніт» — 2,2 тисячі гектарів, у СТОВ «Агросоюз» та «Галекс-Агро» — по 1700 гектарів посіву.
У цьому році найкраще, швидкими темпами провели весняні посівні хлібороби СТОВ «Птахівник», ПСП «Граніт», ЗВК «Новоград-Волинський, ПСП «Перемога», ПП «Поляна», за що керівникам та всім хліборобам велика і щира подяка. Радує те, що цьогорічний травень надзвичайно сприятливий для хліборобів. Давно не було такого гарного місяця, який був щедрий і на вологу, і на тепло, сподіваємося, що продовольча безпека Новоград-Волинщини буде впродовж багатьох років на належному рівні.
Поряд з цим стоїть у нас велике завдання щодо заготівлі кормів з урожаю 2012 року, адже ми маємо найбільше поголів’я дійного стада в області. Хочу повідомити читачам, що вперше Новоград-Волинський район став переможцем на Житомирщині з виробництва молока і надоях на корову, залишивши позаду такі райони як Попільнянський, Ружинський, Брусилівський, які знаходяться у лісостеповій зоні. Треба врахувати, що Новоград-Волинщина — напівполіський район, і тому є велике завдання щодо заготівлі сіна, якого треба порядку 4000 тонн, сінажу — 10000 тонн, силосу — 30000 тонн. Не може не радувати той факт, що на полях — нормальний травостій, тож треба тільки вчасно почати зелені жнива, не згаяти часу і завершити заготівлю сіна.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА