«АГРАРНИЙ БІЗНЕС ВАЖКИЙ, АЛЕ ПРИБУТКОВИЙ»

«АГРАРНИЙ БІЗНЕС ВАЖКИЙ, АЛЕ ПРИБУТКОВИЙ»

На Новоград-Волинщині жнива в розпалі — практично всі сільськогосподарські підприємства вийшли в поле збирати хліб. Щоправда, у когось вже більша половина збіжжя у коморі, а хтось — щойно стартував. Та як би там не було, а у жнива, як говорить народна мудрість, кожен день — рік годує. Тож потрібно докладати всіх зусиль, аби зібрати хліб якнайшвидше. Про те, як це вдається хліборобам району, нам розповів перший заступник голови райдержадміністрації, кандидат сільськогосподарських наук Р.М.КИРИЛЮК:
— Руслане Миколайовичу, на якому етапі нині жнива на Новоград-Волинщині?
— Жнива на Звягельщині розпочалися 7 липня. Того дня в поле вийшли жнивувати ЗВК «Новоград-Волинський» (с.Івашківка) та ряд інших підприємств, які посіяли озимий ячмінь. Він достигає дещо раніше, через що ефективніше можна використовувати зернозбиральну техніку, розтягується період зернозбиральних робіт, і ця культура дає непогані урожаї. Від 25 до 40 центнерів з гектара — це результат таких підприємств, як ЗВК «Новоград-Волинський», «Агросоюз», ФП «Баур». Крім того, у нас почався обмолот ріпаків, яких 1200 гектарів посіяно було з осені. По ріпаку непогані результати мають СТОВ «Агросоюз» (Орепи), ПСП «Граніт» (Токарів) і ПСП «Перемога» (Нова Романівка). Тож на даний час ріпак обмолочений і дав біля 25 центнерів з гектара.
— Наскільки економічно вигідна ця культура нинішнього року?
— Потрібно зазначити, що ціну на ріпак на сьогодні дають досить добру. Це, звісно, великозатратна культура, дорога для вирощування, але й тонна ріпаку сьогодні коштує на ринку 4700 гривень. А це означає, що гектар ріллі видає біля 10 тисяч гривень товарної продукції, що досить суттєво. При ціні 1500 гривень за тонну пшениці, потрібно біля 50-60 центнерів з гектара її обмолотити, щоб отримати такі результати.
У СТОВ «Агросоюз» ми провели 10 липня нараду-семінар з підготовки до жнив, де було піднято ряд питань щодо залучення техніки, технології збирання, з охорони праці, пожежної безпеки. Зібрали керівників і плідно поспілкувалися. Було й що подивитися, а саме: огляд поля як ярих, так і озимих культур, технічні культури — соя, ріпак, озима пшениця, кукурудза і, що є новим для Новоград-Волинщини, — соняшник. Маємо дуже гарні посіви соняшнику. Напрацювань з цієї лісостепової культури у нас не було, але, як життя показало, ми її достойно можемо вирощувати на своїх поліських полях.
— Скільки всього по сільськогосподарських підприємствах району посіяно зернових?
— До збирання у нас — 30 тисяч зернових культур. І це великі площі до обмолоту, більші, як торік, на півтори тисячі гектарів озимини і на 1200 гектарів ярини. На цих площах 23 тисячі гектарів маємо ранніх зернових — тобто, це продовольчі культури і фуражні. А ще — 6,9 гектарів маємо кукурудзи, яку, до речі, ми починали сіяти з 50 гектарів.
І все це пов’язано з економікою — вигідно сіяти. Кукурудзою займаються професіонали — ті, хто вміє сіяти. По 100 центнерів із гектара у сухій речовині її збирає СТОВ «Птахівник», дещо менше у ряду інших підприємств, але в тому ж «Агросоюзі» її торік зібрали 84 центнери з гектара, і площі під кукурудзу розширили з 250 гектарів до 400. Звісно, обладнано сушильний комплекс, який допомагає довести цю культуру до кондиції і за хорошою ціною її реалізовувати.
Обмолочено в районі 41% ранніх зернових культур, урожайність складає 30 центнерів з гектара, вже намолочено 25 тисяч тонн зерна. Якщо проаналізувати урожайність, то вона різниться: скажімо, «Птахівник» — 36 центнерів з гектара, «Агросоюз» — 44, «Аделаїда» (Тупальці) — 37 центнерів з гектара. Але ж це — Тупальці, це землі, які блогували, а зараз вони видають по 37 центнерів з гектара озимої пшениці! Це господарство, яке займається вирощуванням картоплі, а картопля, як ви знаєте, є чудовим попередником під озимі зернові культури і через що тут досить такі непогані результати.
— А який відсоток хліба вже в коморі?
— Якщо говорити про темпи збирання зернових, то вони також різняться. 84% у СТОВ «Оберіг» уже зібрано зернових, у ЗВК «Івашківка» — 56%, в «Аделаїді» — 39%, «Перемозі» — 44%, «Агросоюзі» — 30%, «Птахівнику» — 37%. Але є і ряд господарств, які не поспішають. Так, у Гірках у нас 13% обмолочено, там, на превеликий жаль, не залучається техніка, а необхідно було б залучити, бо з кожним днем і з кожним тижнем маємо втрати — і погодні умови нас не балують. Ви бачили, що протягом суботи-неділі випало 15 міліметрів опадів. Здавалося б, не така велика цифра, але вона паралізувала збиральні роботи аж на цілих три дні — суботу, неділю, понеділок. Техніка стояла, а в жнива три дні — це дуже багато. Завжди ми говорили про те, що оптимальний термін збирання хліба — 10 днів. Саме за 10 днів потрібно зібрати продовольче зерно, бо далі воно втрачає як у якості, так і у вазі, і в цілому — у грошовому виразі. Бажано краще б попрацювати і в ПОСП «Колос» (с.Пилиповичі) — 10%, у СТОВ «Богдана Хмельницького» (Повчино) — 10% та ще є ряд господарств, які суттєво запізнюються з обмолотом ранніх зернових культур.
Поряд з цим, як завжди, є проблеми із підготовкою грунту. Хліборобська доля така — не встигли зібрати, як уже маєш дбати про урожай 2013 року. Плануємо на наступний рік посіяти не менше зернових культур, особливо — озимих. Пов’язано це з економікою. Бо держава, Аграрний фонд, укладає договір на продовольче зерно: пшеницю, жито, а це означає, що можна з весни сподіватися на фінансування під комплекс весняно-польових робіт. А восени реалізовувати вже вирощену продукцію. Це непогана форма співпраці держави з приватними сільськогосподарськими підприємствами і суттєва допомога там, де є проблеми із фінансуванням.
— А як щодо пільгових кредитів сільгоспвиробнику?
— На превеликий жаль, банки не хочуть працювати із переважною більшістю сільськогосподарських підприємств, незрозуміло — з якої причини. Хочу сказати, що аграрний бізнес — важкий, але прибутковий. Життя довело, що великотоварні господарства — більш рентабельні, а малотоварні не є особливо прибутковими. Сьогодні у нас не залишилося господарств, які працювали б собі на збиток. А щодо жнив, то будемо сподіватися на те, що погода сприятиме звягельським хліборобам вдало їх завершити.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА