На Житомирщині продають отруту, яка в Чехії вбиває людей

Проти підробної чеської горілки, що забрала життя вже двадцяти чотирьох людей, повстали не лише чехи, але й сусіди — поляки та росіяни. Ввезення знаменитої «Бехерівки», «Абсенту» та решти напоїв звідти міцніше 20-ти градусів — заборонено. Наша санепідстанція поки що обмежилася порадою особливо уважно ставитися до горілки з Чехії. Для українців підробки — не дивина. Підмішують, правда, переважно етанол: це не так смертельно. Її не продають ні в магазинах, ні в кафе, ані в ресторанах.
Придбати алкоголь міцніше 20-ти градусів не можна й через Інтернет. Так Чехія бореться зі «смаленою» горілкою. Але кількість жертв фальсифікату зростає. Днями в чеській лікарні померла 57-річна жінка. Загалом померли 24 людини. Усі вони мали нещастя прикластися до пляшки, у якій містився метанол. Метиловий спирт використовують здебільшого у промисловості. Якщо він потрапляє в організм людини, найперше — уражає центральну нервову систему, б’є по зоровому нер­ву, і людина сліпне. Далі порушується кислотно-лужний баланс, виникає набряк мозку — людина вмирає. Українська санстанція зобов’язалася прискіпливіше вивчати горілку, що заво­зиться із Чехії. Але й без неї в нас вистачає свого фальсифікату. Вітчизняні спиртзаводи підпорядковані державному підприємству «Укрспирт». Чому нишком женуть брагу — прокоментувати на камеру тутешнє керівництво оперативно не може.
Тут до інтерв’ю голову готують місяць. В останніх повідомленнях у профільному журналі директор «Укрспирту» запевнив, що по заводах проїхалася перевірка і нічого не знайшли. На Житомирщині на цілий мільйон вилучили фальсифікованої горілки. Цех діяв на території одного гаражного кооперативу. Саме в один із гаражів ділки звозили етиловий спирт, потім партіями розвозили по складах та приватних квартирах. Уже там «колотили» оковиту — у спирт додавали воду та домішки. Святослав Дубина, полковник податкової міліції міста Житомира, похвалився: «На початок року за різними оцінками наявність контрафактної продукції на ринку лікеро-горілчаних продукцій становила до 40%, та вже протягом першого кварталу показник знизили до 15%». У планах — вийти на нуль. Тим часом ­виробляти контрафакт стане дешевше. У Верховній Раді у першому читанні ухвалили закон, який знижує штраф за фальсифікування продукції. Нині за таке стягують 500% від вартості «липового» товару. А пропонують здирати не більше 5 тисяч гривень.
«Рупор Житомира»