Вперше до Косово поїхав інженерний підрозділ з України

Вперше до Косово поїхав інженерний підрозділ з України

ПЕРШОПРОХІДЦЯМИ СТАЛИ ВІЙСЬКОВІ 12-ГО ІНЖЕНЕРНОГО ПОЛКУ
На прохання Північноатлантичного альянсу Україна вперше в історії Збройних Сил направила до Косово інженерний підрозділ. За повідомленнями прес-служби, міністр оборони Дмитро САЛАМАТІН вважає цей крок «послідовною позицією України щодо стабілізації безпекової ситуації у Косово». Нагадаємо, після проголошення незалежності Косово у регіоні час від часу відбувається загострення міжетнічних відносин між сербами та албанцями.
У понеділок, 17 грудня, з Новограда-Волинського відбула чергова група українських миротворців — інженерна рота 8-го армійського корпусу ЗСУ, сформована на базі 12-го інженерного полку (в/ч A3814), що дислокується у нашому місті.

Військове керівництво на чолі з командиром корпусу, генерал-лейтенантом Петром ЛИТВИНОМ, побажало військовослужбовцям з честю виконати поставлені завдання, пам’ятати про свій полк, сім’ю. Головне, зауважив Петро Михайлович, — 100 % збереження особового складу роти. На гідну службу військових благословив отець Ярослав, а з собою вояки взяли часточку освяченої землі з рідного краю — як стимул відповідати високій місії миротворця.
Родина Снопко проводжає свого миротворця у далеку дорогуСлід зазначити, що вперше склад миротворців підсилив спеціалізований інженерний підрозділ. До Косово військовослужбовці поїхали не самі — міць інженерних військ у потужній техніці, 13 одиниць якої вирушили на Балкани. І люди, і важка техніка пройшли тривалу і серйозну підготовку. Офіційно ротація триватиме чотири місяці. Втім, військові очікують, що у квітні, після поповнення ротації миротворцями 30-ї ОМБр, їх перебування на Балканах буде продовжене до року.
Командир інженерної роти — капітан Андрій БРАТАЩУК, котрого колеги називають досвідченим офіцером, попри молодий вік. Участь у миротворчій місії, — переконаний Андрій, — це неоціненний досвід для нього та його колег. У Косово вони співпрацюватимуть з міжнародними військами КФОР — силами НАТО (українська абревіатура — СДУ, що означає Сили для Косово). Загалом до складу формувань, що забезпечують стабільність у Сербії, входять війська з сорока країн світу. Серед них вже багато років — українські солдати миру.
— Нашому від’їзду передували відповідальні навчання і перевірка комісії НАТО, а також — нашого безпосереднього керівництва — командування корпусу та полку, — розповів Андрій Братащук. — Підготовка військовослужбовців оцінена на високому рівні. До складу роти увійшли 28 чоловік, а серед наших завдань, окрім забезпечення свободи пересування підрозділів (розгородження завалів, прокладання шляхів, подолання будь-яких перешкод), входить інженерна розвідка місцевості, виявлення та розмінування вибухових предметів, облаштування вертолітних майданчиків тощо.
— Впевнені у своїх професійних уміннях, настрій чудовий, сподіваємося лише на краще, — оптимістично сказав на завершення командир інженерної роти.
Сподівання військових на краще підкріплене й їх матеріальним забезпеченням у миротворчих місіях. Зарплату за кордоном нашим військовим обіцяють у сім разів більшу (залежно від посади), аніж вони отримують в Україні. Тому й приймають вони це нелегке рішення — їхати до «гарячих точок».
Впевненість у тому, що рота зарекомендує себе гідно, висловив і командир 12-го інженерного полку, полковник Микола БОРІСОВ. Він, зокрема, зазначив, що серйозна підготовка та досвід підлеглих — запорука їх професіоналізму. Тим паче, що багато військових, котрі увійшли до складу новосформованої роти, вже брали участь у миротворчих місіях у Лівані, Іраку та Сербії. Багато з них доборе володіють англійською, інші — матимуть можливість надолужити.
Разом з військовими на роботу поїхав пес Ларс — на його рахунку вже декілька знайдених вибухівокСеред досвідчених миро­творців — старший сапер Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, котрий побував у Лівані, свого часу брав участь у розмінуванні артилерійського складу у Новобогданівці, військових полігонів у Дубно. А напередодні цієї місії, разом із колегами, пройшов додаткову підготовку у Кам’янці-Подільському.
— Робота сапера — складна і небезпечна, — поділився Олександр під час спілкування з журналістами. — Важливі такі якості, як витриманість, ретельність у перевірці, а разом з тим — уміння діяти оперативно, адже найчастіше на розмінування потрібно 5-10 хвилин. Хоч і звикаєш із часом до роботи сапера, але страх має бути присутній все одно — він допомагає у роботі, працює на інстинкт самозбереження.
Допомагати саперам у Косово буде не лише спеціальна техніка, а й німецька вівчарка Ларс — шестирічний пес-миротворець приїхав із Кам’янця-Подільського, де пройшов відповідне навчання у кінологічній службі. Як розповіли військові, Ларс зарекомендував себе справжнім професіоналом, на його рахунку вже декілька знешкоджених вибухових пристроїв — їх собака знаходив навіть (!) після розвідки міношукачем, який не засвідчив наявність вибухівки.
Що ж, залишається побажати миротворцям безпечної служби, потрібного армійського досвіду та швидкого повернення додому.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА