Вперше на сцені Палацу культури — «Вечір колядок»

Вперше на сцені Палацу культури — «Вечір колядок»

Не кожна популярна шоу-програма спроможна зібрати у Палаці культури стільки ж людей, як цими днями зібрав благодійний «Вечір колядок» — у післясвятковий вівторок, 8 січня. Понад сорок церковних колективів з міста та сіл району заспівали колядки. На головній сцені міста такий неординарний за задумом захід відбувся вперше — за благословення архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима. Дебют зібрав у залі аншлаг і багато схвальних відгуків.
— Традиція проведення різдвяних колядок у такому форматі була започаткована торік у кафедральному Свято-Троїцькому соборі, — розповів намісник собору, отець Валентин. — А головним натхненником різдвяних колядувань у Житомирській єпархії є архієпископ Никодим.
— Ми з вами сьогодні повертаємося до давніх українських традицій: колядувати, віншувати, бути разом у цей світлий і радісний Божий день народження, — з привітальним словом звернувся до громади архієпископ Никодим. — Ці дні святі — віримо, що вони принесуть нам щастя, радість у кожну домівку на Житомирщині, у кожну родину. А головне, що ці свята принесуть мир і спокій у наші душі. Згадаймо своє дитинство, коли ми ходили з хати в хату і колядували, вітали людей і раділи. Тому це свято кожного з нас, і ми усі, як діти, сприймаємо його.
Окрім духовного піднесення, ще одна важлива ідея закладена в ініційованих колядуваннях — це благодійність. Другий рік поспіль, спочатку у кафедральному соборі, що у мікрорайоні «Світанок», а тепер — у Палаці культури, релігійна громада збирає людські пожертви для обездолених дітей, сиріт. Торік, влітку, завдяки благодійним коштам, сорок сільських дітей побували на оздоровленні.
Учасниками «Вечору колядок» стали здебільшого церковні хори: як дорослі прихожани, так і вихованці недільних шкіл. Те, що якомога більше людей змогли почути репертуар різних церковних колективів на одній сцені, усі відзначили як позитив. Міська та районна влада в особах заступника міського голови Валентина Костюка та голови районної ради Франца Весельського привітали усіх зі святом і висловили сподівання, що новий захід стане значною подією у історії міста.
— Можливо, дехто з пересторогою поставився до ідеї організувати це свято на сцені у Палаці культури, — розповіла режисер і ведуча заходу Ірина Панасюк. — Але подивіться, скільки людей прийшло послухати колядки, і це не може не радувати. І навіть відсутність репетицій не змогла перешкодити організації — попри велику кількість учасників, усе відбулося злагоджено, «на одному подиху».
— Дуже вдячна організаторам за підтримку українських традицій, — висловила думку художній керівник фольклорного ансамблю «Мальва» Галина Кучинська. — Хотілося би, щоб цей захід став традиційним, і участь у ньому надалі брали не лише церковні, а й інші колективи. Бо, як відомо, колядки народилися ще у язичницькі часи, тож в українців збереглися колядки не лише релігійного змісту. Гадаю, багатьом цікаво було би почути їх також.
А ось що сказали з приводу масштабного дебютного заходу глядачі:
Олена Левицька: «Це чудово, що відбуваються такі заходи. Люди дізнаються більше про свою історію, вчать нові колядки. З Різдвом усіх!»
Наталія Плисак: «Люди більше стали ходити до церкви, молитися. Приємно, що контингент відвідувачів омолоджується, от, навіть, у нашому хорі дуже багато молоді, і це радує!»
Ганна Гальчук, с.Кам’янка: «Дуже потрібний захід, особливо для дітей. Бо вони відучилися від гарних колядок — де вони ще передаються «у спадок», там їх співають, а інші — не знають. Тому нехай залучають до цього побільше школярів!»
Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА