Чоловічі іменини в жіночий день

Чоловічі іменини в жіночий день

Пригадується, мій товариш часів студентських років, у якого день народження припадає на 8 березня, дещо комплексував із цього приводу. Мовляв, відчуваєш себе білою вороною, приймаючи вітання у Міжнародний жіночий день. Зрештою, й однокурсники цьому трішки сприяли, по-дружньому кепкуючи. Це й підштовхнуло до думки — поцікавитися у новоград-волинських чоловіків, народжених 8 березня, як вони ставляться до такого збігу дат.
Одразу зазначимо, що віднайти подібних іменинників — не таке вже й просте завдання, як здається на перший погляд. Припустивши, що жінок і чоловіків у Новограді приблизно порівну, а також, що дні народження рівномірно розподіляються по всіх днях у році, ми вдалися до орієнтовних підрахунків. Згідно з ними, тих, хто нас цікавить у контексті даного питання, має бути десь 70-80 чоловік. Підключивши «агентуру», декого нам таки вдалося знайти…
Чоловік, котрий народився 8 березня, по-особливому ставиться до жінок, переконаний 38-річний іменинник Віктор ПІДЛИПНИЙ, який у родинному колі звідусіль оточений представницями чарівної статі. Дружина, дві доньки, мама, теща, сестра — усіх треба в цей день привітати й обдарувати та ще й самому прийняти вітання й накрити святковий стіл з нагоди дня народження. Тож, для нього 8 Березня — вельми багатогранне свято.
«Чи вистачає гаманця на всіх?» — цікавлюся, починаючи розмову. На що співрозмовник бадьоро відповідає: «Стараюся, але ж відомо, що не завжди товщина гаманця має значення. Головне, щоб подарунок був від душі, з любов’ю, супроводжувався щирими приємними побажаннями».
Взагалі факт збігу своєї дати народження із загальноприйнятим жіночим днем Віктор сприймає позитивно. Зізнається, свого часу, в молодших класах, однолітки до цього з деякими насмішками ставилися, але вже у старшому віці, коли подорослішали, все змінилося в протилежний бік. Та й зараз, трапляється, навіть «дивіденди» від цього отримує. Розповідає, як часом приходить на пошту чи в іншу установу, де треба пред’явити документи, а жінки-працівниці, щойно помічають особливу дату, добрішають, посміхаються. Тож у Віктора є підстави стверджувати, що день народження 8-го березня для чоловіка — безсумнівний плюс.
Цікаво, що 27 лютого — день народження у старшої доньки Олени, 8 березня — у глави сімейства, 10 березня — у молодшої, Олі. Лише серпнева дружина Наталія в цьому контексті «відривається» від колективу.
«Крім цього, 7 березня — іменини у племінника, а 9-го відзначаємо день народження Тараса Шевченка. Тож у нас одразу чотири святкових дні поспіль», — ось такий, вельми щедрий на свята для родини Підлипних, кінець зими-початок весни.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА