А віз і нині там... або Чому у місті ніяк не можуть навести порядок із торгівлею продуктами у недозволених місцях

А віз і нині там... або Чому у місті ніяк не можуть навести порядок із торгівлею продуктами у недозволених місцях

На черговому засіданні сесії міської ради депутати розглядали питання торгівлі продуктами харчування у невстановлених місцях. Відповідно до розпорядження міського голови, у місті створено координаційну раду з недопущення несанкціонованої торгівлі, час від часу проводяться рейди контролюючих служб, але, як кажуть, «віз і нині там». Попри те, що діє три продовольчих ринки (у центрі, на «Урожаї» та на «Проміні»), а, крім того, є криті прилавки біля «Фори». Окремі торговці правила торгівлі і благоустрою відверто ігнорують та наражають на небезпеку покупців, торгуючи з землі.
Місця стихійних ринків у місті знають усі: це тротуари у районі автовокзалу, на вулиці Житомирській, поблизу супермаркету «Фора» та ТД «Дитячий світ». Люди скаржаться, що не можна вже безпечно перейти дорогу на автовокзалі, щоб із «зебри» не ступити на сир, сметану чи молоко, які лежать просто під ногами. Хто купує такі «продукти харчування» біля дороги і зупинки, де не лише їздить автотранспорт, але ще й за парканом справляє нужду безкультурний заїжджий люд — це питання риторичне. Той, хто дбає про здоров’я близьких і своє власне, поза сумнівом, не платитиме гроші за антисанітарію.
Традиційно до рейдів, покликаних боротися із цим ганебним явищем, входять працівники міської ради, міліції, інспекції з благоустрою та санітарні лікарі. На сьогодні єдиним дієвим засобом боротьби зі стихійною торгівлею є штрафи у розмірі від 340 до 1360 гривень — для громадян і від 850 до 1700 — для підприємців. Втім, парадокс у тому, що складати протоколи для стягнення штрафів уповноважені лише працівники міліції. Адже потрібні паспортні дані порушника, а оскільки люди на базар паспорт не беруть, то лише міліція має право затримати людину до встановлення її особи і складання протоколу.
Працівники ж колишньої санстанції чи інспекції благоустрою, відчуваючи свою безпорадність, можуть розповісти чимало сумних історій про «прокльони» і «дулі в спину» від торгуючих бабусь. Не маємо на меті образити чи звинуватити стареньких, змушених заробляти на життя — вони заручники ситуації. Втім, як не крути, а торгувати потрібно у відведених для цього місцях.
— Максимум, що ми можемо зробити самостійно у даному випадку, — попередити про відповідальність, — розповів старший інспектор інспекції з благоустрою Олександр АЛЕКСАНДРОВ. — Після рейдів на пару днів встановлюється затишшя, а потім — знов те саме. Часто торгівлею займаються селяни, і коли навіть вдається скласти протокол, то відправляємо його у селищні ради, але звідти відповіді не повертаються. Бо там немає адміністративних комісій, які мають їх розглянути. Потрібно діяти усім разом, щоб вплинути на ситуацію.
«Якщо вже «під носом» у санстанції нічого не можуть зробити, то що тут казати», — цю фразу можна нерідко почути від пересічних новоград-волинців. Проте, як виявилося, стихійна торгівля і раніше не належала до компетенції санепідслужби — їй належить здійснювати контроль за торгівлею у законних (!) місцях. А, тим паче, зараз — після реформування СЕС у міжрайонне управління головного управління санепідслужби у Житомирській області, коли функції контролю значно зменшені.
— Відсутність контролю за підприємцями, котрі працюють за спрощеною системою оподаткування, вже сьогодні призводить до того, що стихійна торгівля починається навіть у магазинах. Поруч із хлібом продають м‘ясо, а на зауваження відповідають «Як можемо, так і виживаємо», —розповіла завідуюча відділом санітарного нагляду Людмила ПАСІЧНИК. — Тепер, наприклад, щоб виявити, що у магазині продаються неякісні продукти, маємо направити запит у міністерство, дочекатися звідти відповідь через тиждень-два, а тоді йти перевіряти.
— Стихійна торгівля, хоч це і не наша функція, — це мій головний невирішений біль, який довелося залишити у контролюючій сфері, — поділилася колишня очільниця СЕС, а нині — завідуюча лабораторним центром міжрайуправління Людмила ПРОХОР. — Я написала не один лист, намагаючись посприяти вирішенню проблеми. Це проблема низької культури тих, хто продає і тих, хто там купує, а ще влада і міліція мають посилити контроль. У кожному мікрорайоні є депутат-мажоритарник, нехай вони наводять порядок спільно з правоохоронцями.
На сесії міської ради заступник начальника міського відділу УМВС Павло Коптійчук повідомив, що з початку року до адміністративної відповідальності за порушення правил благоустрою притягнуто вісім осіб. Наскільки плідною є робота правоохоронців у цьому напрямку говорить той факт, що стихійна торгівля не припиняється.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА