Заблоковані села, скасовані автобусні рейси, десятки травмованих…

Заблоковані села, скасовані автобусні рейси, десятки травмованих…

Березень виявився лютішим за лютий. Снігопади, що вирували в північно-західних регіонах України 22-23 березня, практично паралізували транспортне сполучення між населеними пунктами. Не став винятком і Новоград-Волинський та район, де, за повідомленнями місцевої метеостанції, рівень опадів перевищив норму майже у 2,5 рази.
У суботу, 23 березня, спорожнів автовокзал — перевізники через снігові замети не ризикнули випустити в рейси автобуси. Десятки сіл району залишилися в ізоляції. Дороги до них у багатьох випадках настільки поперемітало, що часом не можна було відрізнити, де, власне, дорога, а де — поле. Навіть траса міжнародного значення «Київ-Чоп» стала «героєм» теленовин — на ній утворилися багатокілометрові затори, а через обледеніння асфальту буксували вантажівки, чим створювали ще більші тягучки й аварійні ситуації.
Вкрай жахливий стан доріг призвів до підвищення аварійності. Так, із 20 по 26 березня на автошляхах міста й району сталося 13 аварій, в яких одна людина загинула, ще одна — отримала тілесні ушкодження.
Як повідомив редакції Сергій БАКУМЕНКО, інспектор Новоград-Волинського ВДАІ, старший лейтенант міліції, останній тиждень для їхніх працівників видався досить складним і напруженим. Траплялися випадки, коли працівники ДАІ самі потрапляли у снігові пастки, потребували допомоги, а відтак не мали змоги вчасно реагувати на виклики.
Разом із тим працівники Новоград-Волинського ВДАІ під час останньої снігової стихії із залученням важкої техніки допомагали витягати автомобілі зі снігових заметів, напували водіїв, котрі потрапили у халепу, чаєм, кавою, годували бутербродами.
За офіційною інформацією Новоград-Волинської РДА, 23 березня було відновлено сполучення з 60 населеними пунктами району, в тому числі Райавтодором очищено дороги до 16 населених пунктів, сільськими радами і підприємствами району — до 44 сіл. 24 березня Райавтодором було прочищено дороги до 12 населених пунктів, сільськими радами та приватними підприємствами — до 15 населених пунктів.
«Відновлено електропостачання, хліб у села підвозиться, постійно підтримується зв’язок із сільськими радами», — звітували у районі 25 березня. Станом на це ж число, повідомляли про відновлення сполучення з 89 населеними пунктами зі 110. Забезпечити проїзд до всіх населених пунктів та повністю ліквідувати наслідки надзвичайної ситуації обіцяли до кінця того ж дня.
У місті також водії й пішоходи сповна відчули немилість стихії. Вже 22 березня увечері значно ускладнився проїзд на дорогах, а деякі тротуари замело по коліна. Під снігом залишилася крига, що зробило пересування надзвичайно небезпечним. Як наслідок, із підвищеним навантаженням почало працювати травматологічне відділення міськрайТМО. Половина звернень останніми днями супроводжується поясненнями: упав на льоду…
У той же час в управлінні житлово-комунального господарства міської ради розповідають, що на розчищення вулиць від снігу ще у п’ятницю було відряджено три спецавтомобілі. Чотири одиниці транспорту ТОВ «Міськкомунсервіс» працювало на міських вулицях у суботу, п’ять — у неділю. Спочатку взялися за головні проїзди, якими рухається найбільше автомобілів та пасажирський транспорт. У неділю й понеділок дійшла черга до околиць та другорядних доріг.
«Було забезпечено доступ до місць поховань, жодної претензії не надійшло від станції швидкої допомоги, по місту не було відчутних перебоїв із рухом автобусів», — наголошують в управлінні ЖКГ. Лише за три дні на прибирання снігу та посипання вулиць було витрачено понад 30 тисяч гривень бюджетних коштів. Нині, стверджують комунальники, міські вулиці й вулички розчищені на 70% і робота триває.
У профільному управлінні запевняють, що міський голова висловив подяку всім службам, що брали участь у життєзабезпеченні міста в цей непростий період. Зокрема, обійшлося без перебоїв із тепло- й водопостачанням, у магазини підвозився хліб тощо.
…З початку ХХІ століття таких снігопадів у третій декаді березня в наших краях ще не було, — стверджують на місцевій метеостанції. А подібне пониження температури повітря цієї пори року востаннє спостерігали ще в далекому 1962 році. Так що кінець першого весняного місяця 2013-го можна без перебільшення назвати аномальним і надзвичайно лютим.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА