У професійному ліцеї навчатимуть на перукаря та візажиста

У професійному ліцеї навчатимуть на перукаря та візажиста

Сучасне вбрання з елементами українського народного одягу на дівчатах — це дипломні роботи кравчинь-вишивальниць професійного ліцею. Хтозна, можливо, серед них — майбутні відомі дизайнери…«Стояти на місці — це означає відстати. Тому треба постійно рухатися вперед», — цей принцип вважає основним у роботі свого колективу директор професійного ліцею (колишнє ПТУ-7). Разом із назвою у закладі відбулося чимало змін, покликаних зорієнтувати учнів на актуальні нині робітничі професії. Тим паче, що ці спеціалісти сьогодні затребувані на ринку праці, а маючи у руках диплом, вони почуваються впевнено.
Ось уже п’ятнадцять років поспіль ліцей щорічно проводить творчий звіт, демонструючи спільні досягнення колективу і учнів — таких масштабних звітів не проводить жоден професійно-технічний заклад на Житомирщині. А Новоград-Волинський професійний ліцей 9 квітня, у вівторок, вчергове запросив до себе в гості — у Палац культури, де традиційно відбувається виставка і концерт.

— Цього разу, окрім виробів, виготовлених руками учнів, ми представили методичні розробки наших викладачів і майстрів виробничого навчання, — розповів директор Микола ПАЛАМАРЧУК. — У такий спосіб бачимо результат своєї праці. З одного боку, придумуємо собі клопіт, а з іншого — такі заходи надзвичайно здружують, виховують корпоративний дух. Прагнемо показати батькам, чому навчилися їхні діти і заручитися підтримкою. Бо є проблеми з окремими учнями, зокрема, з відвідуванням. Майже половина учнів нашого закладу — із багатодітних сімей, виховуються одним із батьків або ж є сиротами. Тому усі разом намагаємося дати юнакам та дівчатам правильний старт у житті.
Сьогодні у ліцеї можна здобути наступні спеціальності: опоряджувальник будівельний (штукатур, лицювальник-плиточник, маляр); столяр будівельний; різьбяр по дереву та бересту. Для дівчат існує навчання на кравчинь-вишивальниць, а з наступного навчального року з’явиться нова спеціальність — перукар-модельєр, візажист.
Намагання йти у ногу з часом, активність учнів і викладачів є запорукою того, що серед 28 професійно-технічних закладів Житомирської області, Новоград-Волинський професійний ліцей вже декілька років поспіль перебуває у рейтингу кращих. Тому з радістю і гордістю на звіті грамотами та преміями відзначили кращих у навчанні, призерів обласних фахових конкурсів. Сьогодні ліцей проходить планову атестацію на підготовку кваліфікованих робітників з тринадцяти професій.
У книзі відгуків ліцею вже багато записів про чудові вироби, зроблені руками дітей під керівництвом майстрів навчання. Кращі з них можна було переглянути на виставці робіт, а ще — під час концерту. Цікаво, що костюми виконавців були пошиті ліцеїстами, тож зупинити погляд було на чому, і окремі дівчата виглядали неперевершено. Демонстрували як вечірні сукні, так і українське стилізоване вбрання.
Як розповіла майстер групи Світлана ЛОГВИНЕНКО, одяг з колекції ліцею є дипломними роботами дівчат-кравчинь: «Не лише викладачі, а й учні є порадниками один одному — молодь слідкує за новинками моди, знає, що нині «у тренді». Тому усі ці новинки і родзинки — це результат творчої креативної співпраці». Обнадіює, що кравчинь-вишивальниць, як і представників інших професій, навчають працювати на замовлення. Це означає, що креативу у нашому місті буде ставати більше з кожним новим випуском у ліцеї.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА