Отримав спадок або подарунок — поділись із державою!

Добрий день, шановна редакція газети «Звягель»! Роз’ясніть, будь ласка, чи потрібно сплачувати податок у випадку отримання спадщини? Якщо так, то яку суму?
Ірина Г., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Питання, пов’язані з оподаткуванням спадкового майна, визначає ст.174 Податкового кодексу України (далі — ПК України). Щодо подарунків, то, згідно з українським законодавством, правила оподаткування майна, отриманого як дарунок, аналогічні до правил оподаткування спадщини. А тому ставки податку такі самі, як при спадкуванні, так і при отриманні майна у подарунок.
МАЙНО, ЯКЕ ПІДЛЯГАЄ ОПОДАТКУВАННЮ
Спадкове майно, яке підлягає оподаткуванню, поділяється на такі види:

  • нерухомість (квартири, будинки, земельні ділянки, інші споруди тощо);

  • рухоме майно (транспортні засоби, предмети антикваріату і твори мистецтва, коштовне каміння, вироби з дорогоцінних металів та інше);

  • об’єкти комерційної власності (цінні папери, корпоративні права, цілісний майновий комплекс, інтелектуальна власність або право на отримання доходу за нею);

  • суми страхового відшкодування за договорами страхування, укладеними спадкодавцем, суми на пенсійному рахунку за договорами недержавного пенсійного забезпечення та пенсійного вкладу;

  • грошові кошти: готівкові та безготівкові, що зберігаються на рахунках у банках та небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні та іпотечні сертифікати, сертифікати фондів операцій із нерухомістю.


СТАВКИ ПОДАТКУ
Відповідно до п.174.2 ст.174 ПК України, до спадщини та подарунків застосовуються ставки податку розміром 0%, 5%, 15% та 17%.
За нульовою ставкою оподатковується:

  • майно, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення;

  • рухоме і нерухоме майно, а також грошові кошти, успадковані інвалідами І групи, а також дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Об’єкти комерційної власності, суми страхового відшкодування, а також недержавні пенсійні кошти оподатковуються на загальних підставах.

  • грошові заощадження, розміщені до 2 січня 1992 року в установах Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 р., (Облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 р., Державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) і грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 рр., погашення яких не відбулося.


Ставка розміром 5% застосовується:

  • до спадкоємців, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення.


Ставка розміром 15% застосовується:

  • при отриманні спадщини будь-яким спадкоємцем від нерезидента (ступінь спорідненості в даному випадку взагалі не має значення), а також спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента у разі, якщо вартість об’єкту спадщини або дарування не перевищує суму в 10 розмірів мінімальних заробітних плат, встановлених на перше січня поточного року.


Ставка розміром 17% застосовується:

  • при отриманні спадщини будь-яким спадкоємцем від нерезидента, а також спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента у разі, якщо вартість об’єкту спадщини або дарування перевищує суму в 10 розмірів мінімальних заробітних плат.


ПОРЯДОК СПЛАТИ ПОДАТКУ
Відповідальність за перерахування суми податку до бюджету несуть спадкоємці та обдаровані. З цього правила є два винятки:

  • у разі спадкування права на вклад у банку або небанківській фінансовій установі податковим агентом виступає такий банк або небанківська фінансова установа;

  • у разі переходу права на отримання страхових виплат податковим агентом виступає страховик.


У всіх інших випадках дохід у вигляді успадкованого чи отриманого у дарунок майна включається платником до складу загального річного доходу і відображається у річній податковій декларації.
Відповідальність за правильність заповнення декларації несе особа, яка її заповнювала.
Спадкоємці-нерезиденти зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини. Нотаріус видасть спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину лише за наявності документа про сплату податку.
Щоквартально інформація про видачу свідоцтв про право на спадщину, а також укладених договорів дарування, подається нотаріусом до податкової інспекції.