Україна — найбільша православна країна світу?

27 липня, напередодні дня пам’яті святого рівноапостольного великого князя Володимира, у Святому Хрещенні Василія (†1015), Святійший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил та Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відправили молебень на Володимирській гірці перед іконою святого рівноапостольного князя Володимира та ковчегом з часткою його мощів.
За богослужінням молилися: Блаженніший Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор, Блаженніший Патріарх Святого Града Єрусалима і всієї Палестини Феофіл III, Святійший і Блаженніший Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II, Святійший Патріарх Сербський Іриней, Святійший Патріарх Болгарський Неофіт, Блаженніший Архієпископ Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостом II, Блаженніший Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава та Блаженніший Митрополит всієї Америки і Канади Тихон, представники Помісних Церков: митрополит Гальський Еммануїл, голова делегації Константинопольського Патріархату; митрополит Мексики, Центральної Америки, Карибів та Венесуели Антоній, голова делегації Антіохійського Патріархату; митрополит Західноєвропейський Іосиф, голова делегації Румунської Православної Церкви; митрополит Филипський, Неапольський і Фасоський Прокопій, голова секретаріату з міжправославних зв’язків Священного Синоду Елладської Православної Церкви, голова делегації Елладської Православної Церкви; митрополит Корчинський Іоанн, голова делегації Албанської Православної Церкви; архієпископ Прешовський Ростислав, голова делегації Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, ієрархи та духовенство Української Православної Церкви.
На святковому богослужінні також молилися: Президент України Віктор Янукович, Президент Росії Володимир Путін, Президент Молдови Ніколає Тімофті, Президент Сербії Томіслав Ніколіч, представники державної влади України, представники делегацій держав-учасниць ювілейних заходів.
Дані за кількістю парафій дозволяють стверджувати, що Україна є найбільшою православною країною світу. Православних громад тут — більше, ніж у Росії або Румунії. Теоретично єдина помісна церква України була б найбільшою церковною інституцією православ’я.
За даними Держком­нац­релігій, станом на 1 січня 2011 року УПЦ (Московського патріархату), має 11952 парафії, УПЦ (Київський патріархат) — 4371. Разом, не рахуючи УАПЦ і УГКЦ (остання здійснює обряд за православною традицією), — 16 323.
Для порівняння: за даними російського Міністерства юстиції, у вересні 2012 року на території Росії було 14 616 православних парафій (загалом у РПЦ включно з усіма закордонними церквами) — 31 тисяча парафій.
У Румунській православній церкві станом на 2011 рік було 15 517 парафій. У Греції число православних громад складає приблизно 11 тисяч (разом Елладська і Критська церкви).
Чіткої статистики православних парафіян немає, але дані за кількістю релігійних громад (парафій) дозволяють стверджувати, що Україна є однією із найбільших православних країн світу. Якщо не найбільшою.
Теоретично єдина помісна православна церква України була б найбільшою церковною інституцією православ’я.