На городищі вперше відбудеться археологічний фестиваль

На городищі вперше відбудеться археологічний фестиваль

Невдовзі у нашому місті проходитиме археологічний фестиваль «Проблеми та перспективи створення археологічного музею під відкритим небом «Стародавній Возвягель». Захід організований з ініціативи відділу культури міської ради, інституту археології НАН України та за участі відділу культури райдержадміністрації.
Як розповіла директор краєзнавчого музею Олена Жовтюк, ця ідея — зовсім нова, але оргкомітет має багато цікавих планів і напрацювань щодо її втілення. На дебютний захід запросили наукових співробітників з інституту археології, директорів краєзнавчих музеїв, спеціалістів із питань туризму, кандидатів історичних наук, викладачів-істориків та інших гостей. Якщо вдасться втілити плани організаторів, то у перспективі звягельський музей під відкритим небом може стати культурним осередком для численних туристів, які подорожують міжнародним автошляхом «Київ-Чоп», обабіч якого, у районі заводу «Церсаніт», розташоване унікальне городище — місце, з якого починалася історія міста.
Основне дійство, до якого можуть долучитися усі охочі, відбудеться у п’ятницю, 20 вересня. О 10-й ранку розпочнеться вітальне засідання у малому залі Палацу культури, а з 14-ї до 15-ї години на городищі пройдуть екскурсії Північного та Південного городищ археологічного комплексу літописного Возвягеля, а також майстер-клас із приготування медового напою за рецептом давньоруської доби.
Родзинкою свята, з 15-ї до 18-ї години, має стати виступ клубу історичної реконструкції з Білої Церкви, що поверне глядачів у стародавні часи. Тож організатори запрошують новоград-волинців доторкнутися до історії!
Підготувала Юлія КЛИМЧУК