Аптеки, як гриби, — на кожному кроці. Кому довіряти?

Аптеки, як гриби, — на кожному кроці. Кому довіряти?

Аптек сьогодні у нашому місті і справді, «хоч греблю гати». Тому закономірно, що напередодні професійного свята фармацевтів, яке в Україні цьогоріч відзначають 21 вересня, ми вирішили написати про тих, хто завоював авторитет впродовж багаторічної роботи. Йдеться про комунальну фармацію району — це 12 аптек, 7 аптечних пунктів та
3 роздрібні точки при ФАПах. У цих закладах працюють 110 працівників, з них фармацевтичний колектив нараховує 23 провізори (7 — з вищою категорією) та 56 фармацевтів. Це єдина в області мережа комунальних аптек, що надає населенню увесь спектр фармацевтичних послуг. Тож наше інтерв’ю — із завідувачкою комунальної міськрайонної аптеки №217 Тамарою Сахненко.

— Тамаро Романівно, серед прерогатив комунальної аптеки — виготовлення ліків, що не виробляються фармацевтичною промисловістю. Які ще функції відрізняють очолену вами мережу?
— Виготовляємо понад 12 тисяч екстемпоральних лікарських засобів щороку. Дуже важливою відмінністю є те, що реалізуємо підконтрольні препарати психотропної, заспокійливої та знеболювальної дії, які відпускаються за окремою ліцензією — понад 15 тисяч щороку. Виконуємо соціальну програму із забезпечення пільгових категорій. Загалом 3267 ветеранів війни і праці одержують ліки зі знижкою 10%.
— Якщо якісь ліки відсутні, то чи існує можливість спеціального замовлення?
— Так, у нас проводиться запис на тимчасово відсутні препарати, які доставляються впродовж одного-двох днів. Також доставляємо ліки додому одиноким та тяжкохворим. Існує прокат предметів догляду за хворими — замовлення можна зробити за телефоном: 5-21-47.
— Скільки лікарських засобів нараховує сьогодні асортимент аптеки?
— Близько 5 тисяч найменувань. Це результат постійного реформування із врахуванням потреб населення. Завдячуючи міській та районній радам, за безкоштовними рецептами щомісяця відпускаємо ліки на суму близько 80 тисяч гривень.
— Часто доводиться чути, що комунальній аптеці, через безліч зобов’язань перед державою, доводиться у буквальному сенсі виживати. Ви не раз казали, що особливо це стосується сільської фармації. Як справи сьогодні?
— Проблем дуже багато. Відносно роздрібного фармацевтичного ринку зазначу, що кількість аптек значно перевищує потребу населення у них. Складається враження, що ми живемо у час, коли у цьому питанні немає жодної моралі! Аптеки відкриваються на кожному кроці, окремі з них відпускають дітям ліки, що призводять до негативних вад здоров’я…
Наше підприємство рентабельне, своєчасно розраховується за усіма видами платежів. За перше півріччя сплачено 1015525,47 гривень податків і зборів. Зберегли можливість виготовляти ліки за рецептами, продовжуємо нарощувати об’єми виробництва. Це, зокрема, дозволяє замінити дорогі аналоги закордонного виробництва, суттєво знизити навантаження на бюджет. Аптека постійно проводить анкетування відвідувачів, а колектив дотримується правила: «Бути аптекою, якій довіряють». Бо ми розуміємо, що люди частіше відвідують ті заклади, де вони можуть одержати не лише необхідні ліки, але й позитивні емоції.
— «Головним болем» сучасної фармації, а точніше — хворих, які змушені лікуватися, є неякісні ліки. Як вирішуєте цю проблему?
— Це наше першочергове завдання. У нас працює уповноважена особа, на яку покладено відповідальність за контроль якості ліків та надання письмового дозволу на торгівлю. Жоден препарат без такого дозволу і сертифікату якості не допускається до реалізації. Відділ вхідного контролю оснащений комп’ютерами та виходом у Інтернет, програмами «Моріон» (з можливістю мати необхідну інформацію про наявні лікарські засоби та неякісні, незареєстровані, фальсифіковані серії лікарських засобів на території України). Аптека тісно співпрацює з міськрайТМО.
— Ваш заклад є прикладом ефективного господарювання, попри усі труднощі у державі. Як гадаєте, що найголовніше потрібно для цього?
— Необхідна впевненість у прийнятих рішеннях, вміння аналізувати. Переконані, що ефективно працювати можна тільки тоді, якщо накази і постанови виконуються, захищаючи інтереси колективу та регіону, який ми обслуговуємо, виходячи із реальної економічної ситуації. Приємно відзначити, що наш колектив був нагороджений у Національному палаці мистецтв «Україна» — на церемонії «Панацея». У номінації «Мережа комунальних аптек» кращою стала Новоград-Волинська центральна міськрайонна аптека №217.
— З нагоди професійного свята усім фармацевтам міста і району бажаємо усіляких гараздів, здійснення мрій, оптимізму та нових здобутків!
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК