Не знаєш гриба — не клади у кошик!

Гриби — дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння. Ця тема є щороку актуальною. Так, в нашому районі за поточний період 2013 року зареєстровано 8 випадків отруєнь їстівними грибами. Людина може отруїтися не тільки отруйними, а й умовно їстівними грибами в разі неправильного приготування, невідповідного місця збирання грибів тощо.
Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. На жаль, багато людей роблять висновки лише на основі власного досвіду.
Отруєння грибами проявляється такими ­симптомами: нудота, блювота, болі в животі, посилення потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Спочатку ознаки отруєння з’являються в перші 4 години після вживання грибів, у залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості вжитих грибів.
Біль, напади нудоти, інші симптоми повторюються через 6-12-48 годин.
Для того, щоб не отруїтися, потрібно дотримуватися досить простих правил.
Збирати можна тільки ті гриби, які вам добре знайомі.
Не варто збирати пластинчасті гриби — серед них може бути бліда поганка.
Забороняється вживання грибів, які ростуть поблизу автомобільних доріг і залізниць, міських парків, скверів, сміттєзвалищ, сховищ отрутохімікатів, насамперед тому, що вони мають властивість накопичувати токсичні речовини.
Не купуйте гриби на стихійних ринках.
Не можна давати грибні страви дітям та людям похилого віку, організм яких не перетравлює грибну клітковину.
Перед приготуванням гриби слід ретельно перебрати, промити у проточній воді, варити протягом 10-15 хвилин у підсоленій воді, потім воду злити, гриби ще раз промити і лише після цього їх можна тушкувати чи смажити. В сумі термічна обробка грибів має проводитись не менше 1,5-2 години.
Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння, якщо опустити цибулину, де вони варяться. Це не правильне уявлення!
Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані за окремими видами й знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також перестиглі, в’ялі гриби потрібно викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають із капелюха плівку, покриту слизом. У день збору або не пізніше наступного ранку гриби повинні бути піддані кулінарній обробці.
ПАМ’ЯТАЙТЕ! При перших ознаках отруєння необхідно терміново звернутись за медичною допомогою.
У випадку отруєння грибами не можна приймати алкогольні напої „для дезінфекції — вони лише посилюють дію отрути, адже спирт швидко засвоюється організмом. Навіть при легкому отруєнні необхідно негайно звернутись до лікаря чи доставити постраждалого в лікувальний заклад.
До візиту лікаря хворому необхідно промити шлунок, дати пити маленькими ковтками холодну підсолену воду (одна чайна ложка солі на склянку води). Залишки грибних страв потрібно передати лікарю для дослідження — це допоможе у виборі тактики лікування.
О.СТАРОДУБ, лікар-анестезіолог міськрайТМО