Вилікувати неможливо — можна лише запобігти

1 ГРУДНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ
СНІД або Синдром набутого імунодефіциту — важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), яке пошкоджує імунну систему людини і таким чином знижує опірність організму проти будь-якого захворювання. Оскільки вакцини проти СНІДу на сьогодні не існує, то єдиним способом запобігти інфекції є уникнення ситуацій, що несуть ризик зараження.

Згідно зі статистикою, за останні 20 років ВІЛ-інфекція вразила близько 55 млн. та забрала життя майже 21,8 млн. чоловік. В Україні ВІЛ-інфекція поступово почала поширюватись із 1987 року й нині набуває характеру епідемії.
За останні два роки збудник захворювання активно поширюється всіма трьома шляхами: через кров споживачів ін’єкційних наркотиків, статевим шляхом, від хворої матері до дитини. Багато людей, інфікованих вірусом імунодефіциту, не відчувають симптомів захворювання. Отже, неможливо знати напевно, що статевий партнер — ВІЛ-неінфікований.
Статеві контакти — найбільш розповсюджений шлях передачі вірусу. Тому найнадійніший спосіб запобігти зараження — уникати випадкових зв’язків та використовувати презервативи.
Внутрішньовенне вживання наркотиків також значно підвищує можливість зараження вірусом. Часто ті, хто вводять внутрішньовенні наркотики, використовують спільні голки і шприци без їхньої стерилізації. Використання будь-якого інструментарію (шприци, системи для переливання крові) як у медичних установах, так і в побуті під час манікюру, педикюру, татуюванні, голінні і т.п., де може міститися кров людини, дуже небезпечне, тому варто постійно перевіяти стерильність таких речей. Також обов’язковою є перевірка донорської крові.
Зараження можливе лише при статевому контакті з інфікованим чи при кровообміні з ним. Якщо ВІЛ-інфікована жінка народжує дитину, то, за останніми дослідженнями, ця дитина зовсім не обов’язково має бути носієм вірусу. При проведенні відповідної терапії ризик передати вірус від матері до дитини знижується до 6%.
Пам’ятайте, що ваше здоров’я — у ваших руках! Піклуйтеся про себе і своїх рідних, своєчасно звертайтеся за консультацією в медичні установи, проходьте профілактичні обстеження.
Інформація міськрайТМО