Чому «швидка» не завжди швидка? Роз’яснення медиків

У №41 (93) від 11 жовтня цього року було опубліковано матеріал «Швидка медична допомога: міф чи реальність?», в якому керівник юридичного відділу газети «Звягель»
Геннадій Фрегер порушив питання щодо дотримання машинами «швидкої» встановлених термінів прибуття на виклик. Стаття викликала реакцію з боку місцевих медиків, котрі надали свою відповідь і пояснення, чому карети «швидкої» не завжди можуть вкластися у норматив, затверджений Кабміном.

«Колектив підстанції екстреної (швидкої) медичної допомоги міста Новограда-Волинського робить все можливе, щоб екстрена медична допомога надавалась жителям міста та району своєчасно і якісно. Так, за 9 місяців 2013 року виїзними бригадами підстанції обслуговано 20804 виїзди. Із них — у м.Новоград-Волинський — 17641, що складає 315 викликів на 1 тисячу жителів. Даний показник є одним із найбільших в області і свідчить, з одного боку, про велику доступність даного виду медичної допомоги для населення нашого регіону. А з іншого — про велику кількість не екстрених виїздів, через які не завжди виїзні бригади прибувають на місце виклику в екстрених випадках своєчасно. За даними експертних оцінок, кількість виїздів на не екстрені звернення становить 35-40%.
Відповідно до постанови КМУ №1119 від 21.11.2012 року, до не екстрених звернень відносяться стани пацієнта, які не перебувають у невідкладному стані, що:
1) Супроводжуються:

  • раптовим підвищенням температури тіла з кашлем, нежиттю, болем у горлі;

  • головним болем, запамороченням, слабкістю;

  • болем у попереку, суглобах (радикуліт,остеохондроз, артрит, артроз, тощо);

  • підвищенням артеріаль­ного тиску;

  • больовим синдромом в онкологічних хворих;

  • алкогольним, наркотичним, токсичним абстинентним синдромом.


2) Зумовлений загостренням хронічних захворювань у пацієнтів, які перебувають під наглядом сімейного лікаря з приводу гіпертонічної хвороби, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічного запалення печінки, жовчного міхура, кишківника, хвороби нирок, суглобів тощо.
Диспетчер служби екстре­ної медичної допомоги переправляє звернення, що належать до категорії не екстрених, до відповідного закладу охорони здоров’я первинної медико-санітарної допомоги, а в разі відсутності такої можливості — направляють до пацієнта виїзну бригаду, що не виконує екстрений виклик протягом 1 години з моменту звернення.
На своєчасність прибуття бригад на місце виклику, крім вищеназваних причин, впливає також стан санітарних автомобілів, 80% яких мають 100% амортизаційний знос, а три з них працюють більше 15 років. У зв’язку з великою зношеністю санітарні автомобілі часто виходять із ладу, іноді під час обслуговування викликів. Через часті поломки автомобілів на лінії не завжди виїжджає нормативна кількість бригад, що становить 6.
На виконання нормативу своєчасності доїзду впливає також стан автомобільних доріг, який у цьому році бажає бути кращим як у місті, так і в районі, значна віддаленість окремих населених пунктів району, до яких практично за 20 хв. доїхати неможливо (Суховоля, Крайня Деражня, Косенів та інші).
Однією з проблем своєчасного прибуття «швидкої» на місце виклику є також ігнорування водіями інших автомобілів Правил дорожнього руху, коли санітарний автомобіль, що їде на терміновий виклик, не пропускають.
М.КОРЧОМНИЙ, зав. підстанції ЕМД м.Новоград-Волинський»
Підготував Олег БРЮХАНОВ