Псоріаз. Контролюй хворобу!

Встановлено, що псоріаз може вражати як літніх людей, так і дітей до року, але найчастіше це захворювання розвивається у віці від 10 до 30 років.
Псоріаз (характерні висипи) — це спадкове захворювання, але наявність псоріазу у одного або навіть у двох батьків не обов’язково веде до виникнення псоріазу у дитини. Якщо на псоріаз хворіє один із батьків, то ризик розвитку цього захворювання у дитини становить близько 10-15%. Якщо хворіють обоє батьків, то ризик розвитку псоріазу у дитини складає близько 35-40%.
У даний час повністю виключена інфекційна теорія виникнення псоріазу. Доведено, що він — незаразний.
Найчастіше початок захворювання провокує стрес, але також до пускових факторів псоріазу відносять: інфекції, надлишкову масу тіла, куріння, зловживання алкоголем, прийом деяких лікарських засобів.
Як правило, одного разу розпочавшись, псоріаз йде з людиною по життю, періодично загострюючись.
Псоріаз вражає шкіру, нігті і суглоби. Шкірні симптоми псоріазу зводяться до трьох основних проявів, виражених у різному ступені, а саме: почервоніння, потовщення шкіри, лущення.
ПСОРІАЗ ШКІРИ. Він залишається тільки шкірним захворюванням у більшості пацієнтів, але у 10-15% випадків псоріаз може набувати важкого системного перебігу з ураженням суглобів. Тоді говорять про псоріатичний артрит. У процес можуть бути залучені як дрібні суглоби кистей рук, так і великі суглоби: кульшові, колінні, плечові, ліктьові, а також міжхребцеві.
ПСОРІАЗ СУГЛОБІВ. Ураження суглобів при псоріазі — болючість, вранішня скутість — від декількох хвилин до декількох годин, обмеження обсягу рухів у суглобі.
ПСОРІАЗ НІГТІВ. Він може вражатись як одинично на руках або ногах, так і разом. За кількістю уражених нігтів і ступеня їх ураження можна судити про тяжкість псоріазу. Ураження нігтів проявляється так: точкові вдавлення, потовщення нігтя, зміна кольору нігтя, ламкість вільного краю, піднігтьові крововиливи, піднігтьове зроговіння шкіри.
МЕДИЧНІ ТА ЛІКУВАЛЬНІ АСПЕКТИ. Лікування хворих на псоріаз потребує обов’язкової консультації та спостереження у лікаря дерматолога (диспансерне спостереження, щонайменше, два рази на рік).
Своєчасне, адекватне лікування загострень запобігає посиленню процесу та виникненню тяжких форм.
ПСОРІАЗ ІЗ ВАЖКИМ ПЕРЕБІГОМ ТА ПСОРІАТИЧНИЙ АРТРИТ. Це серйозний стан, який вимагає відповідного серйозного ставлення з боку як пацієнта, так і лікаря. При несвоєчасному, неправильному, неефективному лікуванні псоріатичний артрит може стати причиною стійкого порушення функції суглобів і привести до інвалідності.
Псоріаз — це пожиттєвий стан, прояви якого можна повністю контролювати.
За довідковою інформацією звертайтесь у дерматовенерологічний диспансер за тел: 5-22-89.
С.ГУМЕНЮК, завідувач дерматовенерологічним диспансером Новоград-Волинського міськрайТМО