Звягельський календар

Звягельський календар

1432 рік — після 175 років, що минули з першої літописної згадки про Звягель, у числі міст великого князівства Литовського, на володіння якими претендував великий князь Свидригайло, з’являється назва «Взвягель».
1605 рік — відбувся спустошувальний набіг татар на місто: «1605 року татаре… більш ніжлі 5 крат були і много людей побрали коло Звягеля...».
1797 рік, 9 січня — Павло І видав указ про новий адміністративно-територіальний устрій на Правобережній Україні, згідно з яким Волинська губернія, з центром у Новограді-Волинському, складалася з 13 повітів та проіснувала без змін до 1921 року (124 роки).
1848 рік — у селі Чижівка збудований у зруб триповерховий дерев’яний млин і гребля (керував роботами іноземець Іоган Ейтер, йому заплатили 2000 крб. сріблом). Навпроти млина був залізоплавильний завод. У Кропивні на чавуноливарному заводі було відновлено роботу печі для плавлення чавуну з руди. У Ново-Звягелі була реконструйована винокурня, збудована воловня для відгодівлі волів брагою.
1865 рік — побудовано церкву Святого Архістратига Михайла та церкву Святої Трійці. Всього у місті на той час діяло 3 православні церкви (дві з них — з каменю), католицькі костьол і каплиця, єврейська синагога, 8 молитовних шкіл.
1910 рік — зроблена спроба повернути Новограду-Волинському його історичну назву — Звягель (грунтовна довідка за підписом Ореста Левицького, місцевого історика, на ім’я начальника Південно-Західного краю).
1911 рік, 1 січня — відкрито електротеатр «Люкс». Вартість квитка — 1 копійка.
1918 рік, 5-7 січня — розгромлено маєток Мєзєнцева (перший погром у Новограді-Волинському). Розпочався рік погромів, грабунків та знищення міста.
1944 рік, 3 січня — 13-а армія під командуванням генерал-лейтенанта О.О.Пухова визволила Новоград-Волинський.
З цієї нагоди у Москві відбувся салют 12-ма артилерійськими залпами зі 124 гармат. 13-ти військовим з’єднанням, частинам, які відзначилися в боях за визволення міста, присвоєно почесне найменування «Новоград-Волинських», 318 радянських воїнів отримали високі урядові нагороди.
1959 рік, 4 січня — відкрилася нова аптека №29 на вул.К.Маркса (нині — Соборності).
1980 рік, січень — універсальні кормодробарки заводу сільгоспмашин експортувалися до Болгарії, Угорщини, Польщі, Куби, Індії, Афганістану, Кенії, Сирії, Алжиру, Гвінеї, Монголії, Лаосу.