Від Карпат — до Голлівуду: як і де зустрічали новоград-волинці Рік Коня

Від Карпат — до Голлівуду: як і де зустрічали новоград-волинці Рік Коня

За прогнозами астрологів, новий Рік Коня обіцяє бути стрімким та енергійним, але при цьому достатньо делікатним і товариськими. Принаймні для людей, чиї риси характеру до вподоби коневі — йдеться про чесних і відкритих трудяг, які не є надмірними спритниками і не діють за спинами інших. Саме до таких Синій Дерев’яний Кінь обіцяє прив’язатися найбільше, допомагати і підтримувати їх, — стверджують астрологи.
Очевидно, дослухавшись до цих порад, у Новограді Рік Коня зустріли більш-менш спокійно, «без напрягу». У більшості служб нас запевнили, що особливих «випадів копитом» Кінь, що прийшов, не зробив, хоча без курйозів і цікавих випадків все ж не обійшлося. Про це — читайте далі.

ВАНДАЛІЗМ НА ГОЛОВНІЙ ЯЛИНЦІ МІСТА?!
Саме так охрестили дії окремих громадян на сайті Новограда-Волинського. Ще від 27 грудня відділ інформації та зв’язків з громадськістю опублікував тут новину, що напередодні свят «майже кожного дня якісь хулігани здирають іграшки, ілюмінацію з центральної ялинки, нівечать фігурки святих різдвяного вертепу, руйнують огорожу. Дійшло вже до того, що забирають дрібні гроші, які люди за традицією кладуть у символічні ясла, де народився Ісус Христос».
Зрештою, цей прикрий факт позначився на зовнішньому вигляді головної «красуні» новорічних святкувань — від городян і гостей міста досі доводиться чути зауваження з приводу оформлення ялинки. Мовляв, бракує святкових прикрас і таке інше. Що ж, коли одні будуть прикрашати, а інші — красти, то недалеко й до «йолки» у популярному сенсі цього слова дійти. До речі, а чому б надалі не ставити біля нашої ялинки наряд міліції, щоб охороняли красуню?!
ТРЕНД СЕЗОНУ — НОВИЙ РІК У КАРПАТАХ
Про це розповів менеджер з обслуговування клієнтів місцевої туристичної компанії «Gold Travel» Ігор Золототрубов. За його словами, новоград-волинці цього року дуже активно подалися святкувати за кордон. Втім, головна цікавинка сезону — святкування у рідних Карпатах.
— Не відчувається ніяка криза, — говорить Ігор, — настільки активно відпочивають у цьому році новоград-волинці. Карпати є лідером серед туристичних об’єктів, яким надають перевагу наші городяни.
Як розповіли у турфірмі, тижневий відпочинок у Карпатах на свята коштував 7 тисяч гривень на двох. Тим же, хто обрав для відпочинку Єгипет, довелося вийняти з гаманця 700 доларів — також за тижневе перебування, але однієї особи, за програмою «все включено».
Також попитом у наших городян користувалися Іспанія (640 євро), Андорра (465 євро), Італія (від 722 євро на двох) та Болгарія (355 євро, також на двох). Теплі країни недаремно користуються попитом, адже в них можна влаштувати собі літо у будь-яку пору року.
Чимало наших городян виявилися прихильниками активного зимового відпочинку. Вони найактивніше зустрічали Новий рік на гірсько-лижних курортах в Австрії. На двох це задоволення впродовж семи днів коштувало 625 доларів. Найдешевшими «гарячими» путівками до Туреччини, як не дивно, новоградці не скористалися, хоч і ціна була досить вигідною — 500 доларів на двох (за програмою «все включено»).
Тепер активності з боку туристів очікують під час наступних свят — Дня закоханих та 8 Березня. У ці дні закохані традиційно дарують одне одному путівки та активно подорожують.
ОСОБЛИВО КРЕАТИВНІ СВЯТКУВАЛИ… У ГОЛЛІВУДІ!
Ті, хто залишився у Новограді, святкували не обов’язково вдома. Хто не забажав зустріти Рік Коня на власній кухні, — обрали корпоративи у барах та ресторанах. До речі, у Новорічну ніч бажання здійснилися навіть у тих, хто мріяв потрапити у Голлівуд!
Таку непересічну можливість надав клієнтам кафе-бар «Аннабель», запропонувавши городянам одну з найоригінальніших вечірок у місті — у голлівудському стилі. Як розповіла організаторка вечірки Анна Максименко, для учасників новорічного банкету був оголошений спеціальний дрес-код: дами приходили у вечірніх сукнях, чоловіки — у костюмах. Неодмінним атрибутом вечірки стала червона доріжка, щоб кожен відчував себе в атмосфері голлівудського шику.
Як розповіла організаторка, вечірка усім сподобалася настільки, що за столами гості проводили значно менше часу, аніж на танцмайданчику. На запитання ведучого: «Що будемо робити: сідати за стіл чи брати участь у конкурсах та танцювати?», усі однозначно відповідали: «Будемо гуляти!».
У ТРАВМАТОЛОГІЇ ЧЕКАЮТЬ НА АНШЛАГ ПІСЛЯ СВЯТ
— У порівнянні з попередніми роками, свято минулося без особливих пригод, — заспокоїв завідуючий травматологічним відділенням міськрайТМО Анатолій Благодир. — Можливо, тому, що багато хто святкував на Майдані (сміється — авт.) — А загалом, зменшенню травматизму посприяли погодні умови — відсутність ожеледиці, традиційної для цієї пори року, снігових заметів тощо. Крім того, через вихідні поменшало виробничого травматизму — люди святкували, а не працювали.
Відтак серед нечисельних травм, з якими у ці святкові дні зверталися городяни, — закриті черепно-мозкові травми, переломи кінцівок, травми внаслідок ДТП. Одна дитина потрапила у лікарню із опіком.
Щоправда, тепер, після свят, у травматології очікують пожвавлення. Адже багато хто, бажаючи бути на свята вдома, відклав візит до травматологів до «кращого часу». А це — причина ускладнень і погіршень стану потенційних пацієнтів, — констатував Анатолій Степанович. І в черговий раз побажав городянам бути обережними і дбати про власне здоров’я.
ЗАМІСТЬ ФЕЄРВЕРКУ ПІДПАЛИЛИ… СТОЛІТНІЙ ДУБ!
— Можна констатувати, що свята у місті пройшли спокійно, — повідомив начальник відділу надзвичайних ситуацій міської ради Олександр Мельник. — Зокрема, завдяки тому, що напередодні відбулася спеціальна комісія, де заслухали звіти керівників відповідних служб, і було прийняте рішення про взаємодію усіх диспетчерських служб.
Серед подій, які все ж заслуговують на увагу, сталося два випадки, обидва — з 3 на 4 січня. На одній з вулиць, у районі пивзаводу, два чоловіки так відсвяткували Новий рік, що для одного з них святкування стало фатальним — він заснув біля табуретки, на якій горіла свічка. Від свічки загорілася табуретка, тож чоловік помер від отруєння «окисом вуглецю», — йдеться у заключенні судмедекспертів. Інший чоловік спав у другій кімнаті, саме це вберегло йому життя.
У дуплі відомого столітнього дуба біля БО «кмітливі» винахідники вирішили розвести вогонь, що призвело до пожежі, яку довелося гасити МНСівцям. Рятівники повідомили, що у новорічні дні обійшлося без традиційних у цей період займань від новорічних ялинок та піротехніки. Щоправда, «ЧП» таки сталося — на третьому поверсі будинку по вулиці Волі, 5, загорівся балкон. Ймовірно, від недопалку чи петарди, кинутих зверху.
У Новорічну ніч пожежу рятівникам довелося гасити у Киянці, де в одного господаря загорілася тваринницька будівля. Приборкувати вогонь довелося практично до ранку. Як кажуть рятівники: через легкозаймисті речовини (сіно, солому) та чималу площу споруди.
До речі, працівники МНС наголошують, що продаж петард неповнолітнім заборонений. А масштабні феєрверки мають проводитися лише із дозволу інспекції з пожежної і техногенної безпеки — з метою попередження небезпечних ситуацій. Втім, як засвідчує життя, феєрверки у місті палали і палають без огляду на дозволи і заборони.
Загалом же керівники служб відзначили те, що новоград-волинці стали дбайливіше ставитися до свого життя і здоров’я, тому й поменшало надзвичайних ситуацій. А це не може не радувати.
Юлія КЛИМЧУК
Фотографії надані туристичною компанією «Gold Travel»