Чоловік не платить аліменти? Допоможе держава!

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Декілька років тому я розлучилась із чоловіком. Від шлюбу маємо двох дітей. Чоловік ухиляється від сплати аліментів, і для цього, навіть, звільнився з роботи та працює «неофіційно». Що робити в такій ситуації? Чи передбачена якась допомога від держави?
Жанна І., м. Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
З такою важкою життєвою ситуацією стикалися багато жінок, і це є великою соціальною проблемою нашої держави. На жаль, останнім часом багато чоловіків навмисно занижують свої доходи, переходять працювати нелегально (без оформлення трудових договорів), і все це заради того, щоб ошукати власну дитину. Несвідомість та безвідповідальність чоловіків призводить до того, що, коли виростають їхні діти і потрапляють у таку ж ситуацію, вони часто повторюють поведінку своїх батьків, і історія повторюється знову.
Держава передбачила гарантії захисту жінок у таких випадках у вигляді державної допомоги дітям. Дане питання регулюється Порядком призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 р. №189.
КОЛИ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ ДЕРЖАВНА ДОПОМОГА
Тимчасова допомога призначається дитині віком до 18 років у разі, коли:

  • рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення;

  • стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;

  • місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.


Дана допомога не призна­чається на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, або на повному державному утриманні.
ПОРЯДОК ПРИЗНАЧЕННЯ ТИМЧАСОВОЇ ДОПОМОГИ
Тимчасова допомога призначається і виплачується за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину (далі — одержувач), органом праці та соціального захисту населення.
У разі зміни місця проживання (перебування) одержувача, виплата тимчасової допомоги продовжується органом праці та соціального захисту населення за новим місцем проживання (перебування) з місяця звернення одержувача.
Для призначення тимчасової допомоги одержувач подає органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) наступні документи:

  • заяву за встановленою формою;

  • копію свідоцтва про народження дитини;

  • довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) дитини;

  • довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) одержувача.

  • Залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються такі документи:

  • рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;

  • довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним із батьків протягом 6 місяців, що передують місяцю звернення;

  • довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі;

  • повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.


Рішення про призначення або відмову в призначенні тимчасової допомоги приймається органом праці та соціального захисту населення протягом 10 календарних днів після надходження усіх необхідних документів.
Дана допомога призначається кожні 6 місяців, починаючи з місяця, в якому подані усі необхідні документи.
РОЗМІР ДОПОМОГИ
Тимчасова допомога призначається в розмірі 30% прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку.
На сьогодні розмір тимчасової допомоги для дітей віком до 6 років складає 309,60 грн., а для дітей віком від 6 до 18 років — 385,80 грн.
Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менший від мінімального розміру аліментів на одну дитину, то тимчасова допомога призначається в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і сумою, що становить 30% прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку.
Перерахування розміру тимчасової допомоги проводиться органом праці та соціального захисту населення з дня досягнення дитиною відповідного віку без звернення одержувача.
У разі встановлення нового розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку розмір тимчасової допомоги перераховується без звернення одержувача з місяця, в якому набрав чинності закон, що встановлює новий розмір прожиткового мінімуму.