Як компенсувати витрати на вищу освіту або Корисні поради, щоб отримати податкову знижку

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Нещодавно знайомий розповів, що податкова може повернути кошти, сплачені за навчання дитини. Чи передбачає законодавство повернення таких коштів? Якщо так, то яка процедура їх повернення?
Євгеній Л., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дійсно, чинний Податковий кодекс України передбачає часткове повернення коштів, сплачених за навчання дітей та інших родичів першої черги споріднення шляхом надання податкової знижки.
Так, згідно з п.14.1.170 ст.14 Податкового кодексу, податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, — документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку-резидента, у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів-фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом.
У відповідності до п.166.3.3 Податкового кодексу, платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.
Простіше кажучи, якщо громадянин України офіційно працює, отримує заробітну плату і сплачує податки та оплачує своє або члена своєї сім’ї, навчання у професійно-технічному училищі або у вищому навчальному закладі, то він має право скористатися податковою знижкою. На жаль, це правило не поширюється на суб’єктів підприємницької діяльності, тобто, приватних підприємців.
ПОРЯДОК РОЗРАХУНКУ ЗНИЖКИ
Гранична сума знижки розраховується за наступною формулою: прожитковий мінімум для працездатної особи на 1 січня звітного року (у 2013 р. — 1147 грн.) множимо на 1,4 і отримуємо 1605,8 грн. Округлюємо до найближчих 10 грн. (1610 грн.).
Це гранична сума, яку можна включити в розрахунок податкової знижки в місяць за кожного свого студента.
Тобто, максимальна оплата навчання, з якої знижка буде розраховуватися, становить:

  • для студентів-заочників: 1610 * 12 місяців = 19320 грн.;

  • для студентів стаціонару: 1610 * 10 місяців = 16100 грн.


Все, що понад, під знижку не підпадає.
Від цієї суми вам можуть повернути з бюджету не більше 15% (ставка податку на доходи фізичних осіб):


  • для студентів-заочників: 19320 / 100 * 15 = 2898 грн.;

  • для студентів стаціонару:16100 / 100 * 15 = 2415 грн.


Тобто, це максимальна сума, яку можна буде повернути у 2014 р. за оплату навчання за 2013 р. із держбюджету.
АЛГОРИТМ НАРАХУВАННЯ ПОДАТКОВОЇ ЗНИЖКИ
Алгоритм нарахування податкової знижки за навчання розраховується наступним чином:

  • визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми, нарахованої (виплаченої) заробітної плати на суму єдиного соціального внеску (ЄСВ) та податкової соціальної пільги (ПСП). При цьому інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих податкових соціальних пільг, утриманого єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб, фізичні особи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця;

  • на підставі підтверджу­вальних документів (квитанції про оплату за навчання) визначається сума витрат, яку дозволяється включити до податкової знижки, яка, як вже зазначалось, не повинна перевищувати 19320грн. для студентів-заочників та 16100 грн. — для студентів стаціонару;

  • розраховується сума податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язані у зв’язку з використанням права на податкову знижку, шляхом різниці між базою оподаткування та понесеними платником податку витратами на оплату за навчання, помноженої на ставку податку;

  • здійснюється порівняння розрахункової суми податку із сумою податку, фактично утриманого із заробітної плати за рік.


У разі, якщо сума податку, утриманого із заробітної плати, перевищує розраховану суму податку, то така сума підлягає поверненню платнику податку.
Для більш точного розрахунку податкової знижки та суми, яка може бути повернена за навчання з бюджету, радив би звернутись до податкової інспекції, оскільки сума, яка підлягає до відшкодування, розраховується індивідуально та залежить від багатьох факторів.
При цьому, відповідно до п.179.8 ст.179 ПКУ, сума, що має бути повернута, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.
І наостанок хотілось би порадити батькам, чиї діти збираються у цьому році поступати на навчання до вищих навчальних закладів та професійно-технічних училищ, укладати договір на навчання студента на ім’я того з батьків, у кого офіційне працевлаштування, більша офіційна заробітна плата і, відповідно, більші податкові відрахування, а, отже, будуть більшими суми, які відшкодує держава за навчання дитини.