Звягельський календар

Звягельський календар

Звягельські дворяни наприкінці XIX століття1884 рік — Новоград-Волинський став другим містом на Волині після Житомира, де була реалізована міська реформа 1870 року, згідно з якою розпорядчі функції здійснювались міською думою, а виконавчі — міською управою. Брати участь у виборах могли чоловіки, які досягли 25 років, і сплачували в міську казну податки та збори. До таких належали власники нерухомості , купецьких та промислових посвідчень, приказчики 1-го розряду. Виборець мав бути російським підданим і не мати боргів перед містом. Тобто найбільшу кількість місць в органах міського самоврядування отримували заможні громадяни. Члени міської думи обиралися на 4 роки і називалися гласними. Міський голова обирався губернатором із числа гласних.
1921 рік, 18 березня — за Ризьким мирним договором між Росією і Польщею західні землі Волинської губернії відійшли до Польщі. Новоград-Волинський став прикордонним містом.
1942 рік, березень — у місті стояла словацька частина, у складі якої виявилося чимало антифашистів. Завдяки їх допомозі вдалося врятували від смерті та відправки до Німеччини багато молоді.
Табір 5-го полку піхоти легіонів польських військ перед наступом на Київ. Новоград-Волинський, 24 квітня 1920 року
1963 рік, 20 березня — у міському промисловому комбінаті відкрито курси баяністів (понад 20 осіб займалися 3 рази на тиждень зі щомісячними академічними концертами).
Гебітскомісаріат під час німецько-фашистської окупації був розташований у Будинку Червоної Армії. Фото 1942 року
Будинок культури ім.Щорса (нині на цьому місці по вул.Шевченка будується церква)1967 рік, 14 березня — у Жовтневому Палаці культури в Києві народний театр Новоград-Волинського Будинку культури ім.Щорса виставою «Щорс» відкрив заключний концерт Всеукраїнського фестивалю самодіяльних мистецтв.
1968 рік, 15 березня — вперше у місті проведено огляд-конкурс учнівської хореографічної самодіяльності.
1974 рік, березень — на Всесоюзному огляді самодіяльних оркестрів народних інструментів і хорів народної пісні в Москві два колективи Новограда-Волинського представляли Україну — народний оркестр українських народних інструментів — керівник Семен Іванов (1928-1995 р.р.), Заслужений працівник культури УРСР (1973 р.), диригент В’ячеслав Глушичко, скрипаль Семен Лондон та танцювальний дует Георгія та Надії Гончаруків (танці «Криниця» і «Жартівливий танок».
1990 рік, 18 березня — відбулися перші демократичні вибори до Верховної Ради України та місцевих рад. До міської ради було обрано 78 депутатів, утворено 10 постійних комісій та комітет народного контролю. На сесії таємним голосуванням на альтернативній основі головою міської ради обраний Костеченко Олександр Федорович, головою виконкому — Мартинюк Микола Іванович.
Круліковський С.М., народився в Новограді-Волинському 28.11.1945 р. Навчався у сш №3, працював на машзаводі, грав за «Авангард». З 1963 по 1970 рік — захисник київського «Динамо»1991 рік, 19 березня — вперше в Україні у виконанні народного театру (режисер — П.І.Сурай) показана зі сцени вистава «Бояриня» за однойменним драматичним твором Лесі Українки, який за радянських часів був заборонений до постановок.
1996 рік, 19 березня — створено міське відділення Державного казначейства України, керівником призначена Калініна Зоя Федорівна.
2001 рік, 20 березня — організований перший Всеукраїнський дитячий турнір з футболу на приз Круліковського Сергія Миколайовича, триразового чемпіона СРСР у складі київського «Динамо».