Гіпертонічний криз. Що це?

Гіпертонічний криз — це невідкладний стан, що виникає через різке підвищення артеріального тиску. Він є наслідком запущеної артеріальної гіпертензії.
Його відносять до станів, що становлять безпосередню загрозу життю пацієнта. При виникненні гіпертонічного кризу підвищується ризик ускладнень з боку ряду систем і органів, порушення з боку центральної нервової системи, серцева недостатність, стенокардія, інфаркт міокарда, набряк легень, аневризма та ін.
Симптоми гіпертонічного кризу: підвищення артеріального тиску, різкий головний біль, як правило, в області потилиці, порушення зору (мигтіння мушок перед очима), можливе часткове випадання полів зору, збудження, дратівливість, почастішання пульсу.
Розвивається гострий кризовий стан переважно у людей, які недбало ставляться до свого здоров’я. Наприклад, гіпертоніки перестають вживати рекомендовані ліки, посилаючись на добре самопочуття. Причинами гіпертонічного кризу можуть бути сильний емоційний стрес, зміна погоди, перевтома, підвищене фізичне навантаження.
Звичайно, такий стан вимагає термінового виклику карети швидкої допомоги, оскільки це може загрожувати різними ускладненнями. Існує кілька симптомів, що відрізняють гіпертонічний криз від інших патологій:

  • різке підвищення артеріального тиску (раптово підвищується на 30% від звичного);

  • сильний пульсуючий біль голови;

  • слабкість у руках і ногах;

  • нудота (аж до блювання);

  • людину кидає в жар, вона починає швидко пітніти;

  • з’являється, так звана, гусяча шкіра.


Якщо виникли симптоми гіпертонічного кризу, необхідно відразу ж викликати «швидку». До її приїзду родичі мають надати хворому першу невідкладну допомогу: покласти на ліжко у положенні півсидячи, підклавши під спину кілька подушок, аби недужому не довелося напружуватися і сидіти самостійно. Обов’язково виміряти артеріальний тиск (за потреби — два-три рази). Бажано відчинити вікна, щоб забезпечити приплив свіжого повітря в приміщення.
Якщо такий стан виник не вперше, то надана невідкладна допомога при гіпертонічному кризі буде більш ефективною, адже в цьому випадку хворий уже знає, які препарати вживати для зниження артеріального тиску. До речі, зателефонувавши на номер «швидкої», не соромтеся запитати, що треба дати людині з ліків у такій ситуації. Можна описати симптоми. Обов’язково повідомте, якщо напад почався уперше.Запізніла медична допомога при виникненні гіпертонічного кризу може мати небезпечні наслідки, призвести до інсульту, інфаркту, набряку кори головного мозку, легенів. Хворий може навіть впасти у кому.
Важливо пам’ятати, що знижувати артеріальний тиск при гіпертонічному кризі можна не більше, ніж на 10 мм рт.ст.
на годину, щоб уникнути колапсу. Протягом перших двох годин рівень АТ може бути знижений на 20-25%. Зазвичай, пацієнт вже знає, які препарати приймати в разі різкого підвищення артеріального тиску. При вперше в житті виниклому гіпертонічному кризі, ускладненому його перебігу, пацієнт потребує термінової госпіталізації.
Відновлення після гіпертонічного кризу включає постільний режим і сприятливу психологічну атмосферу. Якщо ж людина в цьому важкому стані перебувала тривалий час, то повинна дотримуватися дієти. Жорстких обмежень не існує, але доведеться виключити з раціону чорну каву, спиртне, торти, шоколад, газовані напої, гострі приправи, жирне м’ясо, рибу, солені, мариновані та квашені овочі, копченості, часник.
Дієта при гіпертонічному кризі — це круп’яні каші на воді та молоці, різні овочі (картопля, буряк, цвітна капуста, кабачки, морква, гарбузи, огірки, зелень, листя салату), сухарики, пісні супи, яйця (не більше одного на день), нежирна риба, фрукти, ягоди та інші легкостравні продукти.
Чудовою профілактикою гіпертонічного кризу є комфортний режим праці та відпочинку, піші прогулянки, боротьба з надлишковою вагою.
І.ВОШКО, лікар-кардіолог поліклініки КДД