Відмовитись від цигарки — продовжити життя

30 ТРАВНЯ — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТЮТЮНОПАЛІННЯМ
Проблема паління давно набула всеукраїнських масштабів. Ця шкідлива звичка отруює життя не лише курцям, а й оточуючим. Проблема тютюнопаління поступово переростає в епідемію, адже зараз палять не лише чоловіки, а й жінки та підлітки. І хоча державою проводяться численні заходи щодо профілактики паління, на жаль, кількість курців не зменшується.
Численні опитування курців показують, що багато з них просто не знають або знають недостатньо про шкоду і всі наслідки паління. За захоплення курінням доводиться платити дуже дорого, тому що разом із тютюном курці поступово «викурюють» найдорогоцінніше — своє здоров’я. Ця звичка сковує волю, підточує здоров’я, вкорочує життя. Внаслідок витривалості організму людини шкідливий вплив куріння позначається тільки через багато років. Існує вислів, що «крапля нікотину вбиває коня». Деякі вчені вважають, що ця крапля здатна убити не одного, а трьох коней. Що ж стосується людей, то смертельна доза нікотину для людини — 50-100 міліграмів. При викурюванні в день 20-25 сигарет за 30 років курець пропускає через свої легені 150-160 кілограмів тютюну і не вмирає тільки тому, що вводить його невеликими дозами.
Згідно з даними ВООЗ, у всьому світі 90% усіх випадків смертей — від раку легенів, 75% смертей — від хронічного бронхіту, а також 25% випадків смертей — від ішемічної хвороби серця в тій чи іншій мірі викликані палінням. Більше того, практично кожні десять хвилин помирає курець. Для України проблема куріння стоїть дуже гостро. У нас курить дві третини чоловіків — 67% та кожна п’ята жінка — 20%. Щороку в Україні внаслідок куріння помирає 120-140 тис. осіб. Це звучить як суха статистика, проте саме за цими цифрами стоять життя і долі багатьох наших співвітчизників.
Про відмову від тютюнопаління можна говорити довго, адже на сьогодні існує безліч методик для позбавлення від цієї згубної звички, починаючи від нікотинових пластирів і таблеток та закінчуючи гіпнозотерапією і спеціалізованими клініками. Проте я, як фахівець, хотіла би зазначити наступне: людина, яка не позбавлена волі і вирішила остаточно розлучитися з курінням, здатна упоратися з цим завданням самостійно, без звернення до лікарів. Найголовніше — це ваша воля і непереборне бажання позбавитися залежності раз і назавжди.
Існують два способи відмови від паління. Перший полягає в раптовому, одномоментному припиненні куріння. У таких випадках краще використовувати для цього період, не пов’язаний з підвищеним нервовим напруженням: дні відпочинку, подорожей, перебування у санаторії. Тяжко переносяться лише перші дві-три доби. Потім явища залежності проходять, повертається гарне самопочуття, підвищується настрій, людина відчуває приплив сил, бадьорості.
Інший спосіб полягає в поступовому відвиканні від тютюну, у послідовному зниженні денної дози цигарок, це допомагає уникнути абстиненції(ломки) і пов’язаних із нею неприємних відчуттів.
30 травня — відзначається в світі як Міжнародний день боротьби з тютюнопалінням. Ідея цього дня — закликати людей відмовитися від куріння хоча б на день, щоб звернути їх увагу на те, що кожна викурена цигарка завдає шкоди здоров’ю.
Я, в свою чергу, також хотіла б закликати звягельчан долучитися до Міжнародного дня відмови від тютюнопаління і хоч би на один день, а ще краще назавжди, відкласти цигарки в сторону. Адже не варто забувати, що саме ми, дорослі, подаємо приклад нашим дітям, і від нас залежить здоров’я майбутнього покоління!
Н.ГАВРИЛЮК, дільничний фтизіатр Новоград-Волинського міськрайТМО