Гримить — будьте обережні!

Нещодавно в селі Болячів на Житомирщині від удару блискавки загорівся будинок. Пожежникам, аби загасити полум’я, довелося розбирати дах. Однак вогонь значну частину будинку знищив, а також і пожитків.
Потерпіла жінка говорить, що сиділа на вулиці і бачила, як блискавка вдарила у телевізійну антену.
Тож, шановні читачі, під час грози потрібно вимикати телевізор і витягати з нього кабель.
Днями ж у сусідній області блискавка смертельно вразила пастуха, котрий пас худобу в полі. Самотня людина в полі, то і є найвища точка.
Як відомо, гроза зазвичай б’є у найвищу точку.
Випадків з блискавицями досить багато, і вони різні. Тож, щоб уникнути лиха, необхідно дотримуватися наступних правил поведінки під час грози:

  • Якщо ви знаходитесь у квартирі, то вимкніть усі електроприлади, не приймайте душ або ванну, не мийте посуд. Не торкайтеся батарей і кранів, закривайте всі вікна і намагайтеся не виходити на балкон, на ганок.

  • Коли гроза застала вас на вулиці або на відкритій місцевості, не наближайтесь до телеграфних стовпів або високих дерев, особливо поодиноких, не стійте поряд із залізною огорожею або іншими провідниками електрики.

  • Не можна їздити на велосипеді та мотоциклі, адже їх деталі виготовлені з металу. Зупиніться, відійдіть метрів двадцять від техніки і перечекайте грозу.

  • Не користуйтеся парасольками, бо в них є металеві дроти.

  • Якщо ви не один, то тримайтесь на відстані одне від одного та намагайтеся не стояти, а присісти у суху яму чи траншею, а тіло повинно мати якомога менше точок дотику із землею.

  • Не користуйтеся мобільним телефоном. Є чимало випадків, коли під час розмови блискавка смертельно уражала людей.

  • Не ховайтесь у невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах. Краще сховатися в невеликих заглибленнях, біля підніжжя високих схилів, у лісі. У зоні блискавки не бігайте й не метушіться.

  • Коли гроза застала вас у дорозі, не виходьте з транспортного засобу, повністю закрийте вікна. Якщо це сталося під час вашого перебування у човні або на водоймі, якнай-

  • швидше поверніться на берег. Не сидіть біля берега, вода є провідником електрики.

  • Перебуваючи під час грози на відкритій місцевості, не слід ховатися під високими деревами, особливо під тими, які стоять окремо від інших. Найбільш небезпечними є дуб, тополя, ялина, сосна. Рідше блискавка потрапляє у клен, вербу.

  • Якщо поряд із вами в людину влучила блискавка, негайно викличте «швидку». При втраті потерпілим свідомості, перенесіть його в безпечне місце і покладіть на спину, перевірте пульс. Коли останній відсутній, то негайно почніть робити штучне дихання і непрямий масаж серця. При цьому бажано змочити вату нашатирним спиртом і дати понюхати потерпілому.


Підготував Микола МАРУСЯК