У Новограді відзначили День людей похилого віку

У Новограді відзначили День людей похилого віку

Міжнародний день людей похилого віку щороку відзначається 1 жовтня. Працівники Територіального центру соціального обслуговування щоразу беруть безпосередню участь у проведенні відповідних заходів у Новограді-Волинському — з повагою до людей літнього віку та їхньої праці намагаються допомогти у вирішенні побутових проблем. Адже, як відомо, рівень розвитку цивілізованого суспільства, громади вимірюється піклуванням про старших.
Вже понад 26 років Тери­торіальний центр обслуговує різні верстви населення. Це — і одинокі пенсіонери, і особи з обмеженими фізичними можливостями, які нездатні до самообслуговування та потребують сторонньої допомоги. На сьогодні налічується 562 підопічних.
У Терцентрі діють три структурні підрозділи: відділення соціальної допомоги вдома; відділення з організації надання адресної натуральної та грошової допомоги; відділення соціально-побутової адаптації. Як розповідає директор центру Я.В.ЦИБА, найбільше пенсіонерів (а це 80%) турбує проблема невеликої пенсії, є проблема забезпечення паливом, ремонт приміщень. Часто звертаються із проханням допомогти доставити продукти з ринку додому, допомогти у прибиранні приміщення та обробітку присадибних ділянок, викликати лікаря.
Цього року до Дня людей похилого віку центр організував своїм підопічним невеличку допомогу. 130 продуктових наборів зібрали волонтери шкіл, решта — отримали продуктові набори за рахунок благодійних фондів. Для 30 осіб організували благодійний обід у кафе «Томас» за рахунок міської влади та благодійних фондів, а також зігріли душу невеличким концертом. До речі, до складу музичного ансамблю входять підопічні Терцентру.
У цей день щирі слова привітань линули до мудрих і багатих літами. Виступили заступник міського голови С.Ю.Колотов, начальник управління праці та соціального захисту населення міської ради Л.В.Шутова. Директор Територіального центру Я.В.Циба звернувся до підопічних такими словами: «Наше завдання зробити так, щоб ви менше відчували негаразди, щоб у цьому оточенні ви себе почували своїми. Саме з ваших вуст можна почути те, що ніде не зможеш прочитати. Хочу побажати вам здоров’я, довгих літ життя, щоб усі проблеми, які у вас виникають, вирішувалися, а суспільство завжди звертало на них увагу. Хочеться, щоб ми бачили вашу радість, а якщо сльози — то від щастя». Велику подяку висловив Ярослав Володимирович адміністрації кафе «Томас» за чудову атмосферу та гарний колектив.
Одна з підопічних Терцентру Л.М.Весельська розповідає: «Я з Територіальним центром — від початку його заснування. З ним жити легше, адже раніше нам допомагали одягом, зараз дають продуктові набори, а соціальні працівники приходять до нас додому і допомагають, чим можуть. Велика подяка працівникам центру від усіх підопічних за те, що вони не забувають жодної людини. З їхньою допомогою ми відчуваємо увагу та підтримку і те, що комусь потрібні. Кожного року нам влаштовують подібні, гарно організовані, святкування, за що велике спасибі. Велика подяка і музичному ансамблю за чудові пісні і гарну атмосферу».
Незважаючи на поважний вік, люди випромінювали життєствердний оптимізм. Вони спілкувалися, ділилися проблемами та приємними моментами, співали пісень. Адже за станом душі вони залишилися молодими, веселими, з очима, сповненими оптимізму та надією на краще майбутнє.
Людмила ПЕТРУК