«Вареники фест у дев’ятій»

«Вареники фест у дев’ятій»

Зима дарує нам багато теплих родинних свят, традицій та обрядів. 13 грудня наша шкільна родина об’єдналася, щоб відзначити День Андрія Первозванного. У цьому святі тісно переплелися християнські та народні традиції.

Наші предки вважали, що Андрія — це, передусім, молодіжне свято. Цього дня молодь зазвичай влаштовувала гуляння із жартами, танцями, співами й різноманітними витівками.

\"«ВареникиУчителі та учні ЗОШ №9 шанують народні свята, адже це — духовна спадщина України, яка творилася сотні років і не має права бути забутою. На заміну українським вечорницям, що успішно проводилися багато років, нині започатковано нову традицію в сучасному стилі — «Вареники фест у дев’ятій». Ідейним натхненником заходу виступила Лідія Хоменко, директор школи.

Свято зібрало на подвір’ї школи велику родину: учнів, учителів, батьків. Програма заходу включала майстер-класи з ліплення вареників від мам, бабусь та старшокласниць, виконання веселих народних пісень, конкурс малюнків «Креативний вареник», спортивні забави та запальні танці.

А як же без ворожіння? Саме вони забезпечили святу велику популярність серед дівчат. У минулі часи Андрієві іменини вважалися магічним днем, який може змінити долю. Наші предки вірили, що в цей день можна відкрити завісу таємниці над майбутнім. Тому дівчата традиційно ворожили і ворожать на нареченого, а багато хто довіряється чарам, аби дізнатися більше про прийдешній рік і загадати найзаповітніші бажання.

Вчитель історії Олена Оніщук та учні 8-Б класу підготували локацію для цього обряду. Такі ворожіння — добрі, не несуть у собі нічого лихого, жодних наговорів та чар. А родзинкою дійства стала польова кухня військової частини А2076. Присутні могли посмакувати справжнім солдатським кулішем та наваристим гарячим чаєм.

Словом, Андріївські вечорниці — це досі веселе й колоритне свято, яке супроводжують жарти й сміх, його любить відзначати як молодь, так і старше покоління. Ми створили теплу, душевну, святкову атмосферу, яка ще раз нагадала нам про велич та красу українських звичаїв на обрядів. Шкільна родина ЗОШ №9 отримала задоволення від нового формату свята «Вареники фест у дев’ятій», яке плануємо проводити щорічно.

Ю. КУКУЛЕВСЬКА