Хроніка 6/2022

Хроніка 6/2022

Оголосили підозру в розкраданні пів мільйона гривень трьом особам


2-3 лютого слідчі відділу розслідування злочинів у сфері господарської діяльності СУ ГУНП оголосили про підозри двом директорам підприємств та приватному підприємцю (їх посібнику) в заволодінні майже пів мільйоном бюджетних коштів під час ремонту обладнання державного заводу. Викриття схеми відбувалось за участі співробітників УСБУ в регіоні, а всі процесуальні дії проходять під керівництвом обласної прокуратури.
Під час досудового розслідування встановлено, що події стались у першій половині 2019 року. Між державним підприємством та товариством з обмеженою відповідальністю був укладений договір-доручення на делегування повноважень для залучення третьої сторони до поточного та капітального ремонту низки обладнання.
Однак під час перевірки офіційних документів про виконання визначеного обсягу та реального стану устаткування з’ясувалося, що жодних робіт взагалі не виконувалось. Натомість із бюджету державного підприємства було перераховано 472,5 тисячі гривень на рахунки товариства-посередника та приватного підприємця.
За таких обставин після проведення необхідних експертних досліджень та інших процесуальних дій поліцейські оголосили підозри у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб у великих розмірах (ч. 4 ст. 191 КК України) 51-річному киянину, колишньому очільникові держпідприємства, 34-річному жителю столиці, колишньому директорові ТОВ, та 46-річному жителю Волині, їх посібнику. Обом керівникам інкримінується також службове підроблення (ч. 1 ст. 366 ККУ), а підприємцю — підроблення документів (ч. 2 ст. 358 ККУ).
Підозрюваним може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 8 років.
За уточненими відомостями, загальна сума заволодіння бюджетними коштами склала понад
700 тисяч гривень (у першому випадку — 472,5 тисячі гривень, у другому — понад 300 тисяч гривень).

Звягельські поліцейські з початку року розшукали 27 людей


Упродовж січня до Новоград-Волинського райвідділу надійшло 20 повідомлень від громадян про зникнення їх близьких. Майже всіх правоохоронці розшукали одразу.
Поліцейські встановили місце знаходження безвісно зниклого у січні цього року, 33-річного місцевого жителя. Як з’ясувалося, він перебував у лікувальному закладі Львова.
Також правоохоронці розшукали 7 осіб, які були оголошені у державний розшук та переховувалися від органів досудового чи судового розслідування.
Так, нещодавно поліцейські встановили місце перебування 38-річного чоловіка, який обвинувачується у незаконному заволодінні автомобілем. Тривалий час після вчинення діяння він перебував за кордоном. У ході оперативно-розшукових заходів правоохоронці з’ясували, що чоловік повернувся на декілька днів у місто. Оперативники встановили місце його перебування та доставили до суду.
Також поліцейські розшукали 34-річного жителя Новограда-Волинського, який обвинувачується у низці крадіжок. Він переховувався на території Хмельницької області.
За цей період до поліцейських надійшло 2 пові-домлення про зникнення дітей. Упродовж кількох годин їх вдалося розшукати та повернути додому.

Шахраї продовжують наживатися на довірливих людях


7 лютого до Житомирського райуправління поліції надійшло повідомлення про крадіжку грошей із будинку 87-річної жительки Черняхова. Бабуся розповіла поліцейським, що цього дня до її домівки приходила жінка, яка назвалася представницею соціальної служби. Візитерка під приводом доведення важливої інформації для пенсіонерів випитала про заощадження літньої господині та про місце їх збереження. Пенсіонерка довірливо розповіла і показала домашню схованку. А після того, як незнайомка залишила оселю, бабуся не знайшла свого гаманця із 27 тисячами гривень.
Постраждала пенсіонерка запам’ятала, що ймовірно причетна до крадіжки жінка — на вигляд близько 30 років, середнього зросту, худорлявої статури, мала темно-русяве волосся. Була одягнена у коротку рожеву куртку та світлу хустину.
За фактом крадіжки (ст. 185 ККУ) правоохоронці розпочали кримінальне провадження, в межах якого встановлюють причетну до правопорушення особу.
Водночас правоохоронці звертаються до громадян: щоб ні ви, ні ваші рідні не постраждали від шахраїв, дотримуйтесь елементарного правила — припиніть довіряти незнайомцям!
Як показує практика, невідомі вам люди, які з’являються на порозі вашого дому або телефонують з раптовими пропозиціями вигідної допомоги, купівлі/продажу, обміну, виграшів і т.п., полюють на ваші гроші!
Незнайомці, які перестрічають вас на вулиці із пропозиціями поворожити, зняти порчу, розділити несподівану грошову знахідку і т. д., полюють на ваші гроші!
Запам’ятайте самі та перекажіть заходи перестороги своїм рідним. Подбайте про те, щоб із літніми батьками, які проживають окремо, у вас завжди був телефонний зв’язок, і накажіть без вашого відома не впускати до квартир і будинків незнайомих людей, ким би вони не називались, та не приймати будь-яких рішень зі значними фінансовими затратами у вашу відсутність поруч.

Місцеві поліцейські припинили 70 випадків домашнього насильства з початку року


Правоохоронці закликають громадян, які страждають від домашнього насильства, не мовчати, а звертатися за допомогою. Лише цьогоріч поліцейські відреагували на сотню повідомлень про родинні дебоші.
— На профілактичному обліку райвідділу перебуває 354 особи, які вчиняють домашнє насильство, з них — 27 жінок та 327 чоловіків, і з ними постійно проводиться відповідна превентивна робота, — розповідає начальник сектору протидії домашньому насильству Сергій Лібіченко.
Нещодавно до поліцейських звернулася 41-річна жителька Ярунської громади, повідомивши, що чоловік вчиняє відносно неї протиправні дії.
43-річний співмешканець заявниці добре знайомий правоохоронцям. Лише упродовж минулого року поліцейські склали відносно нього більше десятка адміністративних протоколів за різними статтями.
Кривдник ніде не працює, зловживає спиртними напоями, постійно ображає та принижує дружину, а інколи й виганяє з будинку.
Цього разу поліцейські сектору протидії домашньому насильству знову задокументували правопорушення, вчинене агресором, та оформили адміністративний протокол за ст. 173-2 (Вчинення насильства в сім’ї) КУпАП.
Днями суд, розглянувши вказані матеріали, ухвалив рішення про визнання чоловіка винним та визначив покарання у вигляді 15 діб адміністративного арешту. Наразі він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання.

 

Встановили причетного до крадіжки з автомобіля


Нещодавно до поліцейських звернувся 39-річний місцевий житель, повідомивши, що з його автомобіля «Рено» зникли речі.
Правоохоронці встановили, що чоловік на ніч припаркував транспортний засіб і залишив його замкненим на одній із вулиць міста, а зранку виявив розбите заднє бокове скло та крадіжку майна.
Оперативники Новоград-Волинського райвідділу провели необхідні заходи для встановлення обставин. У результаті з’ясували, що до протиправного діяння причетний 23-річний житомирянин, який у скоєному зізнався. Викрадені речі в нього вилучені.
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 185 (Крадіжка) КК України. У межах досудового розслідування молодика перевіряють на причетність і до інших подібних випадків.
Відповідно до чинного законодавства, крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище, карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.

За матеріалами поліції підготував Олег БРЮХАНОВ