До 9 травня в Житомирі танк-пам’ятник змінив прописку

До 9 травня в Житомирі танк-пам’ятник змінив прописку

5 травня в Житомирі перенесли танк-пам’ятник із майдану Перемоги до комплексу монумента Слави на вулиці Чуднівській. Відповідне рішення ухвалив виконком 28 квітня, — повідомляє Житомир.info.

\"До Перша спроба зняти цей танк із постамента відбулася ще 1 березня 2022 року. Зрізали кріплення, приїхав будівельний кран, але з місця його навіть не посунули. Пізніше, 21 квітня, у відеозверненні мер Житомира анонсував на 9 травня перенесення танка та подальшу реконструкцію майдану Перемоги.

Роботи відбулися 5 травня. Розпочалися о 6-ій ранку й тривали сім годин (танк важить понад 30 тонн). Для демонтажу та транспортування залучили два крани та близько 20 людей. За словами заступника міського голови Житомира Сергія Кондратюка, ці роботи виконані безкоштовно.

Житомиряни з дітьми спостерігали, як встановлюють танк на новий постамент.

\"До«Ми вважаємо, що має бути спільне місце, де будуть знаходитися пам’ятники однієї війни, а на тому місці (майдан Перемоги) нехай буде пам’ятник російсько-українській війні», — висловила думку Оксана.

«Там хай новий поставлять, можна шматок російського корабля поставити, на пам’ять», — сказав Кирило.

«Логічно, що монумент Слави — тут, і вічний вогонь, і танк може бути також», — каже Ольга.

Танк Т-34 був встановлений у Житомирі в 1965 році, як пам’ятник на честь визволення Житомира від фашистських загарбників. Але історик Геннадій Махорін поінформував членів виконкому, що саме цей танк не брав участі в боях за Житомир, бо таку модифікацію почали випускати лише в січні 1944 року.

За матеріалами Житомир.info