Громади Житомирщини представили  досвід міжмуніципальної співпраці

Громади Житомирщини представили досвід міжмуніципальної співпраці

Учасниками круглого столу «Разом із Україною: механізми взаємодії органів місцевої та регіональної влади у воєнний час», організованого Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та АМУ, стали і мери Житомирщини.

Міські голови поділилися своїм досвідом з питань задоволення потреб місцевих громад та вирішення проблем, з якими вони стикаються в процесі забезпечення сталого надання послуг у кризовий період.

Про можливості міжмуніципального співробітництва та підтримку європейських колег розповів Коростенський міський голова Володимир Москаленко.

«Ми вже 25 лютого відчули, що таке війна, коли нас обстріляли, і загинули троє дорослих та тяжко травмовано 2-річну дитину. Ми розуміли, що найважливіше зараз — це оборона, евакуація і матеріальна та гуманітарна допомога мешканцям. Так і діяли», — зауважив мер Коростеня.

З евакуацією людей допомогли залізничники та бізнес. Запити та потреби громади закривають багато партнерських міст, гуманітарну допомогу отримує Коростенська громада від інших міст Європи.

«Міжмуніципальна співпраця — це дієвий майданчик комунікації. З перших днів повномасштабного вторгнення ми — на постійному зв’язку з нашими європейськими містами-партнерами. Вражає підтримка, яку надають наші закордонні колеги. Це — і прихист родин військовослужбовців, і підтримка вимушених біженців, і гуманітарна допомога», — сказав секретар Житомирської міської ради Віктор Клімінський.

Поділився своїми враженнями та набутим досвідом із питань впровадження нових моделей співпраці та взаємної підтримки, про можливості та шляхи подальшого розвитку сталого партнерства, зокрема, у межах платформи Cities4Cities, у своєму виступі Новоград-Волинський міський голова Микола Боровець. Він також презентував два інвестиційні проєкти.

«Ми вдячні містам-партнерам, фундаціям та міжнародним організаціям, які реально допомагають нашим громадам. І зараз, у період війни, нам надзвичано важливе відчуття солідарності та реальна підтримка», — сказав Микола Боровець.

У круглому столі взяли участь представники органів місцевого самоврядування України, Польщі, Португалії, Німеччини та Франції, а також представники Верховної Ради України та центральних органів виконавчої влади України. Також до круглого столу долучилися представники Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи.

Світлана ПРОКОФ’ЄВА