Щоденник війни: сто віршів — за сто днів

Щоденник війни: сто віршів — за сто днів

У міському Палаці культури відбулася презентація дебютної збірки віршів «100 днів незламності. На крилах любові» молодої авторки Любові Ян.

— Як приємно, коли в нашому місті розкриваються нові поетичні таланти. Нова збірка — це щоденник болю, щоденник війни. У вірші вилилися переживання спустошеної душі авторки, коли вона залишилася з двома дітьми під звуки сирен у Новограді-Волинському, а її чоловік пішов захищати країну на передову, — поділився своїми враженнями поет-пісняр Олександр Загурський. — Бажаю Любі творчої наснаги і натхнення!

А ось що розповіла авторка про збірку:

— Ця збірка — незвичайна — тут не тільки мої вірші, а й мого чоловіка-військовослужбовця. Ми тримали з ним зв’язок, переписувалися у вайбері. Якось я написала йому рядок, і він відповів мені римою. Я знову написала — він відповів, і так ми почали спілкуватися віршами.

Чоловік говорив російською, а почав спілкуватися українською. Можна сказати, він не романтик, але це було так романтично, що на душі стало спокійніше. Коли він не виходив довго в мережу, то я хвилювалася, а коли він з’являвся — була дуже щаслива!

Ці слова, що тут у збірці, для мене дуже важливі. Там — мої страхи, переживання, надії, сподівання на краще.

Збірка називається «100 днів незламності», тому що було написано сто віршів за сто днів. Це для мене рекорд. Слова я не встигала записувати. Віра Омелянівна Римська, директор Музею Лесі Українки, назвала мене одержимою творчістю.

Один із віршів присвячений моїй вчительці, класному керівнику Марії Порфиріївні — вона перша людина, яка повірила в мої творчі здібності.

Хто читатиме — не осудіть. Ми не знаємо, що з нами буде завтра, такий зараз час. Живемо одним днем, сподіваємося на краще, жадаємо миру.

На моїй презентації звучали пісні Алевтини Нюкало, Марії Смоляр і Наталії Мінгалєєвої. Я почула багато теплих слів на свою адресу. Присутні читали мої вірші, ділилися враженнями, бажали мені успіхів у творчості.

Дякую за підтримку і допомогу всім причетним до виходу збірки: спонсорам, організаторам, учасникам презентації. Адже ви не тільки мені допомогли, а й захисникам України. Усім бажаю миру та добра.

Якщо маєте бажання придбати збірку віршів, — звертайтеся до мене у Фейсбуці. Кошти від продажу підуть на підтримку ЗСУ, — каже авторка збірки Любов Ян.

Юлія КЛИМЧУК