«Викинули сміття — не забудьте хрюкнути…»

«Викинули сміття — не забудьте хрюкнути…»

Одні смітять, інші — прибирають. Отакий виходить несправедливий «кругообіг». І хоча в Новограді-Волинському вже стартували весняні прибирання, проте вони ще не набрали масового характеру, коли все місто традиційно виходить на толоку.
Тим часом містяни справедливо обурюються випадками несанкціонованих смітників, які виринули після зими і жахають відсутністю будь-яких норм поведінки. Ось і на мальовничих берегах Случі можна спостерігати вкрай неприємні картини.

«ЦЕ НЕ ЛЮДИ, А БИДЛО»
Небайдужі мешканці міста пишуть пости в мережі, викладають світлини, висловлюють занепокоєння тим, до чого дійшли деякі земляки в своєму безкультур’ї. Оцінка людей більш, ніж промовиста: «Це не люди, а бидло». «Треба одразу бити таких у свиняче рило, бо ці рагулі вкрай розпустилися — жодного чистого клаптика природи! Люди, коли ви бачите прояв свинства, то не проходьте мовчки! А то знов буде винний у всьому Порох чи Обама!». «Те відчуття, коли йдеш помилуватися весняними краєвидами,а отримуєш черговий смітник у подарунок». «Це називається новоград-волинське свинство. Викинули сміття — не забудьте хрюкнути!».
Зазначимо, що в місті є не лише ті, хто смітить, а й ті, хто прибирає. Без них, слід зауважити, ситуація була б дуже плачевна.
ПРИБРАЛИ ФОРТЕЦЮ. ЧИ НАДОВГО?
Толока на туристичній локації, організована нещодавно відділом культури і туризму міської ради, попри ранню годину вихідного дня, пройшла успішно. Про такі випадки, ми переконані, потрібно розповідати, як про гарні приклади. Дякувати слід активним містянам, котрі у вихідний день рано-вранці не полінувалися прибрати історичну пам’ятку в центрі міста. Хоч після цього сюди не соромно запросити гостей, але… чи надовго?
«Висловлюємо щиру вдячність Олексію Заруцькому, Володимиру Петренку, Івану Лавренчуку, Сергію Руденку, Олександру Загурському, Євгенію Литвинцю, Ользі Басалик, Володимиру Іконнікову, Людмилі Антошевській, Ользі Шателюк, Тетяні Забродіній, Анні Гурковській, Наталії Лазаревич, представникам молодіжної ради та іншим небайдужим мешканцям міста за прибирання території навколо фортеці, — подякував за ініціативність організатор прибирання — відділ культури. — Дякуємо начальнику управління житлово-
комунального господарства міської ради Олександру Богданчуку за організацію вивезення сміття».
Активісти були неприємно вражені кількістю сміття на історичному місці. Навіть стаканчики з-під кави люди лінуються викинути в смітник, масово встеляючи ними береги Случі… Що вже казати про пляшки, використані засоби контрацепції, поліетиленові пакети тощо — усе це прикре неподобство потім споглядають містяни і гості міста.
«ЖАХЛИВА ГОРА ПАПЕРОВИХ СТАКАНЧИКІВ!»
«Там величезна, жахлива гора паперових стаканчиків від кави. Вони скрізь! — каже Наталія Лазаревич, котра долучилася до прибирання. — Частину прибрали, а частину — незрозуміло, як прибрати. Вони попадали на урвище, куди дістатися просто небезпечно, бо можна зірватися з кручі! Не викидайте їх там, будь ласка. Викидайте в смітники, а ще краще — носіть із собою термокружку. Це невелика вага, але вона варта того, щоб місто стало трохи чистішим».
«Найдієвішим методом боротьби з тими, хто кидає сміття з фортеці, було б кидання їх услід за тим сміттям! Іноді жалкуєш, що нині не середньовіччя». «Люди стараються, щоб було чисто і красиво, а інші смітять! Не смітіть! Будьте людьми!» — коментують ситуацію містяни.
ПРИБИРАТИ ЗА «СВИНЯМИ» ДОВОДИТЬСЯ НАВІТЬ ДІТЯМ
Інший допис у мережі свідчить про таку ж картину, але «розгрібати» ситуацію в цьому випадку довелося діткам: «Сьогодні, у перший день весни, ми хотіли влаштувати нашим маляткам радісний відпочинок, але справа в тому, що жодного чистого і безпечного клаптика землі не відшукати! Тому в нас нема іншого виходу — ми знову засукуємо рукави і стаємо разом із діточками прибирати землю».
На це, щоправда, дехто відреагував негативно: мовляв, для дітей такі прибирання захаращеної місцевості є небезпечними, адже в смітті трапляються шприци наркоманів і биті пляшки. Проте багато звягельчан переконані, що дітей до чистоти слід привчати змалку. Можливо, тоді ситуація зі сміттям нарешті зміниться на краще, коли нове покоління буде кращим за попередників. «Нація починається з маленької справи», — із цим переконанням важко не погодитися.
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі