ЗАПРОШУЄ КОНКУРС АВТЕНТИЧНОГО СОЛОСПІВУ

Міжнародне свято літератури і мистецтва «Лесині джерела» вже вкотре на гостинній Лесиній землі збирає талановитих обдарованих людей з усіх куточків Украіни.
У розрізі свята проходитиме дев’ятий всеукраінський конкурс автентичного солоспіву, який збирає з усієі Украіни найккращих виконавців народноі пісні та обрядового фольклору.
Конкурс було започатковано 1996 року в м.Харків на Міжнародному фестивалі традиційної-національної культури «Покуть» за сприянням народноі артистки Украіни Ніни Матвієнко. У конкурсі автентичного солоспіву брала участь наша місцева виконавиця-берегиня народної пісні, заслужений працівник культури Украіни В.Ю.Матвійчук, яка продовжила добру традицію харків’ян, започаткувавши конкурс автентичного солоспіву в міжнародному святі літератури і мистецтва «Лесині джерела». Головою жюрі на той час була народна артистка Украіни Ніна Матвієнко, першою ведучою — заслужена артистка України Галина Кажан. Переможницею конкурсу автентичного солоспіву 1996 року стала Буглак Ольга Йосипівна з с.Меделівка Радомишльського району.
Конкурс набував великої значимості, і було вирішено, що конкурс має стати традиційним.
Згідно Положення виконавці співають дві пісні, що побутують у відповідному регіоні. Професійне журі оцінює репертуар, його колоритність, звертається увага на мовний діалект та манеру виконання, що характеризує певну місцевість, а також на костюм — оригінал, що відповідає певному регіону.
Звісно, таку відповідність манери виконання пісні, костюму можуть мати лише ті народні виконавиці,які живуть у відповідному середовищі, дотримуючись релігійно-традиційних обрядів. Це жінки та бабуні — люди середнього та похилого віку. Приємно тішить те, що в конкурсі беруть участь діти та молодь,які повертаються до традицій наших пращурів. Молодь є збирачами фольклору, займається дослідницькою роботою, аналізуючи пісенні твори.Серед таких молодих людей є наші земляки, студенти Киівських вузів — Ігор Перевертнюк — володар Гран-прі конкурсу автентичного солоспіву 2007 р., Наталія Дебіч, Світлана Яворська. До речі, всі вони в минулому — учасники народного дитячого фольклорного ансамблю (керівник — заслужений працівник культури Украіни В.Ю.Матвійчук.)
Чи буде конкурс цікавим у цьому році? Впевнена — буде. Буде цікавим для тих, хто вміє слухати душею, відчувати серцем, та пам’ятає, хто ми є, де наше коріння, бо пісня — це наша душа, це клич чайки в степу, це кування зозулі в саду, це бриніння материної згорьованоі сльози і сльози радості на щасливому обличчі, це журба коханого та коханоі, це ніжний лагідний спів колискової немовляті, це шелест достиглого пшеничного лану, це святий хліб на щоденному столі та молитва до Всевишнього.
І якщо ці слова про Вас, — ми обов’язково зустрінемося з вами 23 серпня, об 11.30, в музеї родини Косачів, на Всеукраїнському конкурсі автентичного солоспіву.
Г.КУЧИНСЬКА, режисер-організатор конкурсу автентичного солоспіву