ЧОМУ НЕ ДИХАЄ НІС ВАШОЇ ДИТИНИ?

Придивіться уважно в обличчя вашої дитини: відкритий рот, носове дихання утруднене, але нежиті немає. Сходіть на прийом до ЛОР-лікаря, — це можуть бути аденоїдні вегетації.
Інколи їх помилково називають «поліпами». Це утворення в склепінні носоглотки, яке є у всіх при народженні. Але під впливом різних факторів може гіпертрофуватися (збільшуватися).
Основними проявами є порушення носового дихання, що важко піддається лікуванню. У подальшому це призводить до порушення росту лицьового скелета. Верхня щелепа стає видовженою, змінюється розташування зубів. Формується так званий аденоїдний тип обличчя. Також аденоїди призводять до нічного храпу, неспокійного сну, можуть ускладнюватися гайморитами, етмоїдитами, порушенням слуху, а у важких випадках можуть призводити до енурезу (нічне нетримання сечі).
Питання про лікування має вирішувати лікар у кожному конкретному випадку окремо. З консервативних методів — це закапування відварів трав, судинозвужуючих крапель, гомеопатичні засоби. Але таке лікування не є ефективним і, як правило, порушення носового дихання залишається. Показанням до хірургічного видаленні є розмір аденоїдів та ступінь порушення носового дихання. Буває так, що аденоїди невеликих розмірів, але розміщуються у вузькій носоглотці. Це вже є показанням до їх видалення.
Слід відмітити, що сьогодні операції з видалення аденоїдних вегетацій виконуються під загальним знеболюванням (при відсутності протипоказань), і вашій дитині не доведеться зберігати «незабутні враження», які є у багатьох з вас. Якщо ж у вас виникло занепокоєння про порушення носового дихання у вашого малюка, — не відкладайте візит до лікаря. Обстежити дитину на предмет аденоїдних вегетацій можна у дитячій поліклініці, у приватного отоларинголога та у ЛОР-відділенні ТМО, де, до речі, і виконуються оперативні втручання.
Геннадій МАТВІЙЧУК, міськрайотоларинголог