ЩО ЧИТАЮТЬ У БАРАНІВЦІ?

Скільки людей — стільки й думок. У кожної людини своє світобачення, свої погляди на життя. Частково їх світосприйняття формується за допомогою всесвітньої павутини Інтернет, частково — за допомогою телебачення, частково завдяки пресі. Що ж читають баранівчани? Друковані ЗМІ, з якою тематикою є популярними в нашому районі, які видання читаються найбільше? Щоб отримати відповіді на ці питання, ми звернулися до відділу зв’язку «Укрпошта» Баранівка-1 ЦПЗ №4. Після зустрічі з її керівником — Вірою Григорівною Шидей, ми отримали перелік видань, що найбільше користуються попитом серед передплатників. Виявляється, що на теренах нашої малої Батьківщини, найбільш популярними серед газет є баранівська міськрайонна газета «Слово Полісся», у неї — найбільший тираж. Серед газет обласного рівня найбільшим попитом користуються газети «Эхо» та «Житомирщина», з республіканських — «Факты», «Порадниця», «Пенсійний кур’єр» та «Зелена планета».
За словами Віри Григорівни, після того, як відбулося відкриття кореспондентського пункту в Баранівці, кількість передплатників «Звягель-Інформу» постійно зростає.
А як ідуть справи з продажем преси на газетних розкладках у місті? Які газети та журнали найбільше купуються нашими земляками? Щоб отримати більш повну картину того, що користується попитом у баранівських читачів, ми звернулися до відомого приватного підприємця міста, викладача школи мистецтв, мецената і просто гарної жінки, яка має найбільшу кількість торговельних точок з продажу преси — Алли Анатоліївни Спано.

— Газети якого жанру переважно купують?
— Впродовж останніх років на розкладках найбільшою популярністю користуються газети республіканського масштабу: «Факты», «Бульвар», «Сегодня»... Це трійка лідерів! Мабуть, такими є сьогоднішні потреби суспільства, але найбільше купують кримінальне чтиво, розважальну пресу. Проте найпопулярнішими є бульварні газети.
— Яка вікова категорія тих, хто найбільше цікавиться пресою?
— У всьому світі, як і в нас, впродовж останніх років, спостерігається тенденція того, що молодь читає дуже мало. Газети її мало приваблюють.
Здебільшого читають пресу ті, кому за 30, і це відбувається лише в тому випадку, коли вони мають стійку звичку читати і бачать газети на вітринах.
— Молодь гортає, напевне, лише глянцеві журнали?
— Здебільшого так. Зазвичай їх цікавить преса, на сторінках якої вміщені кросворди чи анекдоти, або ж фотографії відповідні. Можливо, це пояснюється тим, що вони більше полюбляють дивитися гарні картинки... Також «глянець» користується великою популярністю серед жінок-читачок. Найбільше продаються журнали: «Натали», «Лиза», «Единственная» та ін.
— Чи читають чоловіки «глянець»?
— Так, звичайно, читають. Але жінки випереджають. Чоловіки, зазвичай, надають перевагу газетам, де подаються матеріали про спорт, кримінал, де вміщені різні сенсації та, звичайно ж, політика. Тому такі чоловічі журнали, як «EGO», «Maxim», «Playboy» ми замовляємо рідко і в малій кількості.
— До речі, про останній згаданий чоловічий журнал... Чи можуть у ваших торговельних точках з продажу преси купити видання «Playboy» чи щось на зразок цього діти?
— Однозначно, ні! По-перше, в Україні продавати дітям таке чтиво заборонено. Є вимоги, згідно з якими ці журнали мають бути обов’язково запаковані, на обкладинці не повинно бути надто відвертих фотографій (на Заході їх навіть виставляють лише на строго визначені високі полиці). А, по-друге, у мене працюють на реалізації преси дуже порядні працівники. Жодна з моїх шістьох підлеглих (Тетяна Бабіч, Марина Овчаренко, Надія Любчик, Тетяна Андрощук, Клавдія Чаплінська, Олена Лавренюк) не продадуть такий товар неповнолітнім.
— А як продається «Звягель-Інформ»?
— На даний момент вона вже почала добре продаватися. «Звягель» читають. Але є ще багато людей, які вважають, що це газета лише про Новоград-Волинський. Після рекомендації газети моїми реалізаторами, її починають купувати. Придбавши один раз, людина приходить знову і знову за новими випусками газети. І нічого дивного, адже у вашому виданні зроблено вдале поєднання рубрик. Комусь подобається кримінал, іншим — поради щодо сільськогосподарських питань... Хтось шукає роботу чи продає якусь продукцію. Комусь необхідно ознайомитися з приватними оголошеннями. До того ж, у «Звягелі» можна прочитати цікаве про Баранівку та Новоград-Волинський...
* * *

Роблячи підсумки того, що читають наші земляки, можна з впевненістю стверджувати, що наша газета є для них цікавою. Якщо до відкриття кореспондентського пункту про газету знали лише одиниці, а передплачували лише ті, хто часто відвідує Новоград-Волинський, то сьогодні її вже знає дуже багато люду. З кожним днем збільшується кількість передплатників, а також тих, хто купує газету в кіосках. Це означає, що ми на правильному шляху. У нашій газеті подається інформація, яка цікава для людей.
Микола ГУЗЬ, Баранівка