МАСТОПАТІЯ — ВИРОК ДОЛІ ЧИ ПРИВІД ПЕРЕГЛЯНУТИ ЖИТТЄВУ ПОЗИЦІЮ?

20 ЖОВТНЯ — ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З РАКОМ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ
Молочна залоза відіграє важливу роль для здоров’я жінки. Вона служить не тільки для годування дитини, але і являється окрасою жінки. У всі роки її оспівували поети, письменники, художники. Але жіночі груди нерідко приносять безліч клопоту їх володаркам у зв’язку із появою в них больових відчуттів, дискомфорту, пухлиноподібних утворень. При порушенні гормонального балансу у жінок можуть з’явитися вузлики і ущільнення в залозі. У одних це протікає безсимптомно, у інших вони, у визначені періоди, стають болючими, інколи ці зміни в молочній залозі супроводжуються загальною слабістю. Все це повинно насторожити жінку і стати причиною звернення до лікаря. Регулярні профілактичні візити до лікаря — це виключення небезпечного процесу в молочних залозах, яке не займе багато вашого часу, а ціна відмови від своєчасної консультації і обстеження (УЗО, мамографія, можливо — біопсія) може бути непомірно високою!
Доволі часто у жінок дітородного віку виникають пухлиноподібні утвори в молочних залозах, які за своєю природою не є злоякісними і називаються дисгормональною гіперплазією молочних залоз.
Дисгормональні гіперплазії молочних залоз виникають на фоні гормонального дисбалансу і включають таке широко розповсюджене жіноче захворювання як мастопатія. Мастопатія — фіброзно-кістозна хвороба, яка характеризується широким спектром проліферативних і регресивних змін тканин молочної залози з співвідношенням епідеміального і сполучнотканинного компонентів, тобто — це неправильне розростання тканин молочних залоз. Розростання може бути дифузивним з перевагою фіброзного або кістозного компонентів, яке можна виявити лише при додаткових методах обстеження (УЗД) і вузлове, яке виявляється навіть при самообстеженні, коли в залозі пальпується пухлиноподібний утвір. Основними симптомами мастопатії є: неприємні відчуття в молочних залозах, болі, які носять як постійний так і періодичний характер, які посилюються перед місячними за 7-10 днів, виділення із молочних залоз, наявність ущільнень, вузликів.
Існує багато факторів ризику, які збільшують ймовірність виникнення мастопатії. Серед них: хронічні запалення матки і придатків, порушення функції щитовидної залози, тривалі перерви в статевому житті, відсутність задоволення від статевих стосунків, хронічний гепатохолецистит збільшують ризик захворювання на 40-50%, кормління дитини материнським молоком менше 5 місяців і більше 2-х років, роди після 30 років, ранній початок місячних (раніше 13 років) і рання менопауза (до 45 років), вегаето-судинна дистонія, нервові перевантаження — на 20-40% ранні статеві стосунки, безпліддя, викидні, аборти, травми молочної залози — на 10-20%, і до 10% — куріння, зловживання алкоголю, радіація, цукровий діабет, кісти яєчників, ожиріння.
Настороженість при мастопатії пояснюється тим, що вона є передпухлинним захворюванням , на фоні якого може розвинутися рак молочної залози. На фоні вузлової мастопатії ймовірність виникнення раку збільшується в 7 разів, на фоні фіброаденоми — в 5 разів, на фоні дифузної фіброзної мастопатії — в 0 разів.
Мастопатія — це не вирок, а привід передивитися свою життєву позицію. Якщо діагноз «Мастопатія» не підлягає сумнівам і вам запропоновано самообстеження 1 раз у місяць, огляд лікаря 1 раз у рік і призначено лікування, значить у вас є час змінити протікання хвороби до кращого.
Які ж рекомендації при мастопатії? Перш за все звернути особливу увагу на харчування. Необхідно виключити все, що підвищує рівень естрогенів (естроген — жіночий статевий гормон яєників) у крові, існує цілий ряд продуктів, які знижують рівень естрогенів у крові, але є й такі, які мають протилежну дію. У раціон необхідно включити речовини, які позитивно впливають на функції систем організму, які укріпляють здоров’я і знижують ризик багатьох захворювань, у тому числі і мастопатії. Рекомендовано вживати більше рослинної їжі (рослинні волокна), приймати харчові біодобавки, пити чай, особливо зелений, збільшити в раціон кількість рослин сімейства хрестоцвітих. Виключити із раціону бобові культури, можна вживати лише сою, виключити вживання жирної їжі, не вживати кави, відмовитись від куріння.
Наведу деякі пояснення даним рекомендаціям. Чому важливо їсти більше рослинної їжі? В рослинній їжі міститься велика кількість волокон, у тому числі нерозчинних, вони зв’язують і виводять із організму гормони естрогени. Нерозчинними волокнами є агар (морська капуста) і клітковина, яка міститься в яблуках, моркві, буряку, помідорах, перці і зерні. Чому потрібно приймати біологічно активні добавки? При недостачі в раціоні харчових волокон харчові добавки відновлюють їх дефіцит і, як наслідок, більше зв’язаних естрогенів буде виведено із організму. Чому чаю надається перевага? Чай, особливо зелений, містить антиканцерогенні речовини. Із чаєм в організм надходять біологічно активні речовини, необхідні для загального оздоровлення організму: ефірні масла, органічні кислоти, флавоїди, стерини, вітаміни А, В1, В2, РР, Р.
Чому в раціон потрібно збільшити кількість рослин сімейства хрестоцвітих? До рослин сімейства хрестоцвітих відносяться: гірчиця, редька, ріпа. Із цих рослин виділено речовину індол -3- карбінол, який посилює виведення жіночих гормонів із організму. Чому потрібно виключити із раціону бобові? Рослини сімейства бобових (боби, горох, квасоля (акація, конюшина і трави, софорія солодка), являються природним джерелом естрогенів.
Чому можна вживати сою? В сої знайдено речовину, яка за хімічною будовою близька до відомих препаратів: тамоксіфен, фарістон, які мають антиестрогенну дію і використовуються для лікування раку молочної залози. Чому необхідно зменшити вживання кави? Кава, особливо у великих дозах, підвищує рівень вільних жирних кислот у крові, що може суттєво вплинути на гормональний дисбаланс у жінки.
По Новоград-Волинському району з приводу раку молочної залози знаходиться на обліку 250 жінок, за 9 місяців 2008 р. зареєстровано 22 нових випадки даного захворювання. Щоб вберегти себе від цієї хвороби, раджу жінкам від 18 років хоча б один раз у рік звернутися до лікаря.
Ю.МОВЧАН, лікар хірург-онколог Новоград-Волинського міськрайТМО