ЗНОВУ — ДО МУЗЕЮ!

ЗНОВУ — ДО МУЗЕЮ!

Шановний наш читаче, це знову ми — члени клубу «Коло друзів» (інваліди та люди старшого віку) і розповідатимемо знову про піший маршрут до наступного музею: Історико-патріотичного, що знаходиться по вул.Житомирській, 124 (школа №7). Героїзму та патріотизму жителів Новограда-Волинського присвячена експозиція створеного 40 років тому історико-патріотичного музею.


З великим захопленням відвідувачі слухали цікаву, тривожну розповідь завідуючого музеєм вчителя інформатики Володимира Леонідовича Дідковського. Про підпільну організацію в нашому місті, героїчні вчинки наших людей, про концтабір на території нашого Новограда-Волинського. Зі сльозами на очах ми дивились фільм про взяття німцями міста. Володимир Леонідович показав листи — переписку школи з радистом з групи радянського розвідника Ріхарда Зорге шановного Макса Клаузена. Музей висвітлює теми будівництва Новоград-Волинського укріпрайону №7 (частини так званої лінії Сталіна, діяльності майбутнього маршала К.К.Рокоссовського, чия дочка навчалась саме в цій школі).
Окремі стенди присвячені випускникам, якими пишається школа №7. Один із них — Олександр Кузьмук, колишній міністр оборони України. Експонуються залишки авіабомб, снарядів, касок, чобіт та іншого спорядження, знайденого під час розкопок траншей лінії оборони.
Деякі стенди присвячені матеріалу про легендарний танк «Беспощадный», який придбали на свої кошти і передали в 1942 році екіпажу 23-ї гвардійської танкової бригади поети і письменники С.Михалков, М.Тихонов, С.Маршак, В.Гусєв та художники-сатирики Кукринікси. Також зберігається в музеї ексклюзивний запис наказу Верховного Головнокомандуючого Сталіна від 1944 року про визволення нашого славного міста у виконанні легендарного диктора московського радіо Ю.Левітана.
Ми, члени клубу «Коло друзів», що при міському територіальному центрі, дуже завдячуємо завідуючому історико-патрітичного музею школи №7 Володимиру Леонідовичу Дідковському за змістовну, щиру, дуже емоційну екскурсію. Низький уклін і щира дяка за любов до історії, всього, що пов’язано з визволенням нашого чудового міста Новограда-Волинського.
Члени клубу «Коло друзів»