Потенційні захисники Вітчизни знайомляться з гвардійцями

Потенційні захисники Вітчизни знайомляться з гвардійцями

У 30-ій окремій гвардійській механізованій бригаді розпочався місячник оборонно-масової роботи, присвячений 21-ій річниці Збройних Сил України. Протягом місяця, до 6 грудня, у навчальних закладах міста та району відбуватимуться відкриті уроки за участю військовослужбовців бригади та ветеранів Великої Вітчизняної війни.
На урочистому відкритті місячника оборонно-масової роботи, що відбулось на території 30-ї окремої гвардійської механізованої бригади були присутні голова Новоград-Волинської організації Товариства сприяння обороні України Валентин Вращук, Новоград-Волинсько-Червоноармійський військовий комісар, майор Сергій Канюка, ветерани Великої Вітчизняної війни, представники громадськості, командування та особовий склад бригади, а також понад сто старшокласників міських шкіл. Під час урочистого мітингу, що відбувся на стройовому плацу бригади, голова міської організації ветеранів Великої Вітчизняної війни, гвардії полковник у відставці Костянтин Малов та голова районної ради ветеранів Великої Вітчизняної війни, гвардії полковник у відставці Петро Фатенко поділилися з присутніми своїми фронтовими спогадами та висловили добрі напутні слова нинішнім та майбутнім захисникам Вітчизни. Військовий комісар розповів юнакам та дівчатам, як можна потрапити до війська, і де вони можуть проходити в подальшому військову службу.
— Військова частина, на території якої усі ви зараз знаходитеся, це славна своїми бойовими традиціями гвардійська бригада. За темпами бойового навчання її, мабуть, можна назвати однією з найкращих та найбільш боєздатних в українському війську. І складається вона на сто відсотків з професійних військових — військовослужбовців служби за контрактом. Служити у 30-ій окремій гвардійській механізованій бригаді — велика честь. Тому тим, хто після завершення навчання у школі чи училищі бажатиме пов’язати своє життя із армією, військкомат, як то кажуть, дає зелене світло та путівку в доросле життя, а бригада гостинно відкриває свої двері!
Слова військового комісара підтвердив заступник командира бригади з виховної роботи, гвардії підполковник Василь Стасієв, який запевнив гостей частини у тому, що питанням підготовки та соціального забезпечення контрактників керівництво Збройних Сил України приділяє велику увагу. Тому для багатьох служба в армії — це непогана альтернатива безробіттю чи пошуку низькооплачуваної роботи в провінції. Тим більше, додав офіцер, що служба у 30-ій гвардійській бригаді — це ще й можливість побачити світ, взявши участь у миротворчих операціях. Адже ця частина — одна з небагатьох у Збройних Силах України, на базі якої комплектуються українські національні контингенти миротворчих місій Організації Об’єднаних Націй. «Крім того, — зауважив Василь Іванович, — служити у «тридцятці» — це, принаймні, просто цікаво, адже служба тут — це постійна динаміка, постійні навчання, стрільби тощо».
— Саме славні бойові традиції частини, досвід миротворчості та навчань, а особовий склад бригади щороку бере участь у всіх без винятку широкомасштабних навчаннях Збройних Сил України, і є, так би мовити, секретом успіхів наших гвардійців. А успіхи, можу сказати щиро, неабиякі. Приміром, цього року наші розвідники вибороли звання кращої розвідувальної групи Збройних Сил, артилеристи перемогли у конкурсі на кращу артилерійську батарею Збройних Сил, а танкісти посіли друге місце у конкурсі на кращий танковий взвод українського війська, — додав гвардії підполковник Василь Стасієв. — Усі ці здобутки стали наслідком напруженої навчально-бойової роботи всього військового колективу гвардійської бригади, але, разом із тим, вони були б неможливими, якби не цілеспрямована діяльність із забезпечення всім необхідним для виконання завдань за призначенням командира бригади, гвардії полковника Олександра Нестеренка та командира 8-го ордена Червоного Прапору армійського корпусу генерал-лейтенанта Петра Литвина.
Після офіційної частини свою майстерність гостям показав військовий оркестр бригади під керівництвом військового диригента, гвардії майора Олександра Слесаренка. А потім свій вишкіл юнакам та дівчатам показали воїни-розвідники кращої у Збройних Силах України розвідгрупи, що входить до складу розвідувальної роти під командуванням гвардії капітана Миколи Верпети. Показовий виступ розвідників із рукопашним боєм та вправами зі зброєю не залишив серед молоді байдужих.
На завершення заходу господарі запропонували гостям оглянути озброєння та військову техніку частини. Підлеглі командира 2 механізованого батальйону, гвардії майора Володимира Кокорєва показали юнакам та дівчатам зразки стрілецької зброї, що знаходяться на озброєнні бригади.
Майбутні захисники Вітчизни із захопленням слухали розповіді офіцерів та контрактників, а ще більшу радість їм дало фотографування зі зброєю в руках. Хто­зна, можливо, через рік-два дехто з цих юнаків та дівчат увіллються в злагоджений колектив гвардійців, склавши Військову присягу на вірність українському народу. Принаймні, серед присутніх у частині гостей такі розмови були.
Олексій ТРИГУБ, «Народна армія»