ОСББ «ЧАЙКА»: ПРОТИСТОЯННЯ ТРИВАЄ

У минулому номері газета «Звягель-Інформ» повідомляла про непросту ситуацію, в якій опинилося об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Чайка», створене на базі житлового фонду КЕЧі (мікрорайон «Болгарбуд» та сусідні багатоповерхові будинки по вулицях Леваневського і Житомирській). Серед жителів багатоповерхівок, а відтак — і серед членів правління, які представляють інтереси мешканців будинків, виник конфлікт, в основі якого лежить одвічна проблема — боротьба за владу. У даному випадку — за посади голови правління ОСББ та керуючого будинками.
Починаючи із 7 грудня минулого року, — дати проведення перших зборів представників будинків, збори, на яких когось намагаються обрати чи переобрати, відбуваються щотижня, а подекуди — й частіше. Внаслідок цього кількатисячний мікрорайон нині має дві альтернативних керівних верхівки — голову правління М.В.Поліщука і керуючого будинками К.М.Криштановського, а також голову правління М.М.Олейника і керуючу будинками Л.Ю.Кагадій. Цікаво, що кожна зі сторін має в своєму розпорядженні протоколи засідань, що підтверджують правомірність саме їхнього обрання на ці посади. Натомість протилежна сторона, ті збори й протоколи, що йдуть всупереч її інтересам, не визнає і називає нелегітимними. Доходить до того, що вже й сам факт створення ОСББ ставлять під сумнів, називаючи процедуру, що передувала рішенню про створення, незаконною.
Один із показових етапів цієї історії стався 20 січня, коли відбулося повторне обговорення кандидатури на посаду керуючого будинками. Шляхом голосування на цю посаду було обрано
К.М.Криштановського, про що свідчить відповідний протокол, де зазначено, що кандидатуру Костянтина Криштановського підтримали 18 членів правління (за Кагадій проголосували 8). Тим не менше, пан Криштановський, за його словами, до виконання своїх обов’язків приступити не може, бо Л.Ю.Кагадій, яка зараз працює керуючою будинками, «не віддає йому печатку й не звільняє робоче місце».
— Все зайшло в глухий кут, — починає розмову Лариса Кагадій, коли ми звертаємося до неї, аби отримати коментар щодо цієї ситуації. — Річ у тому, що частина багатоповерхівок — здебільшого, невеликі будинки — висловлює підтримку правлінню на чолі з Поліщуком і керуючим будинками Криштановським. Решта (переважно — дев’ятиповерховий житловий фонд) — підтримує Кагадій і Олейника. Але хочу наголосити, що ОСББ «Чайка», попри всі ці скандали, працює в нормальному режимі: увесь житловий фонд, що раніше належав КЕЧі, обслуговується, послуги його мешканцям надаються. А в цей час точиться, так звана, боротьба за печатку, — відповіла пані Кагадій.
Не виключено, що наслідком цього конфлікту стане розкол нинішнього ОСББ із подальшим створенням двох окремих об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, адже будинки, а, відповідно, й симпатії їхніх жителів, досить чітко розділені за географічним принципом. У такому випадку керівних посад стане вдвічі більше, а відтак їх вистачить на всіх зацікавлених.
Втім, сценарій поділу ОСББ «Чайка» на частини не до вподоби міській владі, хоча остання теоретично й не повинна вмішуватися у такі справи, адже воля народу в даному випадку — понад усе. Заступник міського голови з житлово-комунальних питань В.О.Лень окреслив позицію міської влади — зберегти єдиного балансоутримувача цього житлового фонду:
— На це є чимало економічних, технічних, господарських і морально-правових аспектів, — підкреслив Василь Лень. — Проте мешканцям мікрорайону нічого не заважає утворити декілька ОСББ, що об’єднаються в асоціацію.
На питання, чиї кандидатури на посади голови правління і керуючого будинками в ОСББ «Чайка» влада вважає легітимно обраними, заступник міського голови відповів, уникаючи конкретних імен: «Головне, аби в мікрорайоні увесь набір послуг із обслуговування житла надавався в повному об’ємі та на належному рівні».
Слід додати, що із джерел, вартих уваги, вдалося дізнатися, що не виключений і такий сценарій розвитку подій, коли жителям мікрорайону доведеться починати все з початку — рішення про створення нинішнього ОСББ можуть визнати недійсним і тоді прийдеться повертатися до процедури збору підписів і реєстрації об’єднання (чи декількох об’єднань) по-новому. Але вже на таких умовах, котрі б унеможливили або звели до мінімуму потенційні конфлікти. З цього слідує, що на сьогодні ще зарано ставити остаточну крапку в цій темі.
Олег БРЮХАНОВ