Міським медикам не вистачає на зарплати до кінця року

Про це йшлося на нараді міської і районної влади щодо фінансування об’єктів спільної власності. До таких, насамперед, належать заклади медицини. Розташовані в місті, вони надають послуги як містянам, так і жителям району та новостворених об’єднаних територіальних громад. Саме тому до діалогу запросили й голів чотирьох ОТГ.
Перед присутніми звітував головний лікар міськрайТМО Василь Борис. Він розповів про дольову участь кожної адміністративно-територіальної одиниці Новоград-Волинського району у співфінансуванні медичного закладу, де надають допомогу вторинного рівня. Нагадаємо, що первинний рівень — це амбулаторії сімейного лікаря в місті та сільські амбулаторії.
Василь Миколайович підкреслив, що державної субвенції, яка виділяється із розрахунку на кількість жителів, не вистачає в повній мірі. Адже структура витрат виглядає наступним чином: 75% — оплата праці, 10% — комунальні послуги, 7% — медикаменти, 2% — продукти харчування, 6% — інші витрати. Втім, прагнучи до якісного надання послуг, медзаклад повинен покращувати матеріально-технічну базу, зацікавлювати фахівців гідною зарплатою та службовим житлом. Тому всі громади району повинні передбачати й вишуковувати у власних бюджетах додаткові кошти на розвиток медичної галузі.
Було запропоновано підготувати перелік потреб міськрайТМО, на основі якого розробити спільний фінансовий план на 2018 рік, посильну участь в якому візьмуть усі громади Новоград-Волинщини.
Також прозвучала пропозиція вивчити можливість переобладнання приміщень, які звільняються (наприклад, філії Центру крові), під житло для медиків. Це може стати аргументом для залучення до Новограда молодих випускників, бо невдовзі галузь медицини в регіоні відчує нестачу кадрів — як через міграцію в пошуках кращої зарплати, так і через досягнення пенсійного віку.
Але це — перспективи. На часі, до завершення року — інша проблема: недостатньо коштів на зарплати медикам у 2017 році. Борг по місту — 1,187 млн. грн.; по району — 2,048 млн. грн. (з них: від Городницької ОТГ — 426 тисяч, від Чижівської ОТГ — 256 тисяч).
Головний лікар запевнив, що заклад намагається заощаджувати на енергоносіях, але цього замало. Тож, керманичі міста, району й ОТГ мають поміркувати, як перерозподілити бюджетні гроші, щоб виплатити зарплату лікарям.
Олег БРЮХАНОВ