Пішоходи без світловідбивачів — камікадзе, які не дбають про безпеку

Пішоходи без світловідбивачів — камікадзе, які не дбають про безпеку

Згідно з опитуваннями, більшість випробувань українці згодні терпіти, виборюючи перемогу в сусіда-агресора. «Як би не було важко, а на фронті — ще важче», — кажуть люди.

Одне з випробувань — відключення освітлення. Після ворожих атак з метою зменшення навантаження на об’єкти енергопостачання українські міста поринули в темряву. Більшість людей цю необхідність добре розуміє, але не всі усвідомлюють: на темних вулицях слід швидко адаптуватися.

Різке збільшення кількості ДТП свідчить, що цього робити не поспішають. Ситуація загрозлива не лише через порушення ПДР водіями, а й тому, що пішоходи не дбають про власну безпеку. Одна справа, коли цього не робили на освітлених вулицях, зовсім інша, коли на дорогах без світла нічого не видно.

«Вчора їхав у центрі і на колі переходили два хлопці, одягнені в усе чорне, — розповів наш читач. — На зебрі я їх реально не бачив, побачив лише завдяки тому, що вони розмовляли і махали руками».

Інший відгук: «Пішоходів треба штрафувати, якщо в темну пору доби ходять без світловідбивної амуніції. Їх реально не видно — камікадзе, яким усе по барабану».

«Було б непогано, щоб водії пам’ятали, що існують пішоходи і пішохідні переходи. Бо можна довго чекати, поки хтось зупиниться. Спробуй піти — задавлять і оком не моргнуть», — скаржаться люди.

У нових умовах світловідбивачі на одязі (який рекомендують носити світлий чи яскравий), спеціальні жилети, катафоти на велосипедах та гужовому транспорті стають необхідністю.

Згідно з п. 4.4 ПДР, у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїжджою частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.

Це правило майже не виконується, а статистика дедалі погіршується. Цього тижня під колесами автівки загинуло подружжя велосипедистів, котрі переходили дорогу на трасі біля Дідовичів (на трасах зараз теж вимкнене освітлення), ще одна жахлива аварія сталася біля Нової Романівки, в якій загинула жінка.

— Упродовж жовтня та листопада на дорогах Звягельщини сталися 24 дорожньо-транспортні пригоди, 5 із них — з потерпілими, — розповіла речниця Новоград-Волинського відділу поліції Оксана Близнюк. — Постраждали п’ятеро пішоходів та велосипедистів, троє осіб загинули. У порівнянні з минулим роком, за цей же період на дорогах сталося 12 автопригод, одна — із потерпілими.

У поліції радять прикріпити світловідбивні елементи на одяг, взуття, сумки тощо, встановити ліхтарик на велосипед та гужовий транспорт, аби вас вчасно могли бачити водії. Переходити дорогу треба у встановлених місцях, переконавшись, що водії зрозуміли ваші наміри. Не виходити раптово та не вибігати на проїжджу частину. Не відволікатися на телефон. Найпоширенішим порушенням серед пішоходів є перехід проїжджої частини у невстановленому місці, серед водіїв — порушення швидкісного режиму.

Водіям слід обирати таку швидкість руху, щоб контролювати свій транспортний засіб і вчасно зреагувати на зміну дорожньої обстановки.

Ми з’ясували, що в місцевих автомагазинах світловідбиваючі жилети продаються за 100 гривень. Спеціальні наклейки є у продажу в канцелярських магазинах.

Якщо купівлю таких речей ви досі вважаєте непотрібною, то будьте готовими до жертв: водій може опинитися за гратами, а пішохід — на цвинтарі. Те саме стосується велосипедистів, які є учасниками руху, але часто не знають правил.

Коли верстався номер, нам повідомили, що серед спеціалізованих служб також не всі дотримуються правил. Комунальник, який обслуговував рано-вранці сміттєвоз на одній з вулиць, ледь не постраждав від наїзду автівки — водій не помітив його на темній дорозі без спеціального жилета.

У такому жилеті людину видно за 300 метрів, а в темному одязі, при зустрічному світлі фар чи поганій погоді — хіба що на капоті. У Європі давно носіння світловідбивачів у темну пору є обов’язковим, інакше — штраф. Схоже на те, що в нас інакшим способом не обійтися. Або в тилу смерть пішоходів на неосвітлених дорогах поповнить статистику загиблих під час війни.

Юлія КЛИМЧУК